fallback

Туристическият бранш настоява за общи мерки срещу Covid в зимните курорти

Ранните записвания за ски сезона са почти в застой, каза Полина Карастоянова

18:16 | 19.10.20 г. 1

Националният борд по туризъм поиска държавните институции да въведат общи мерки срещу разпространението на Covid-19 в зимните курорти. Мерките трябва да бъдат разработени от държавата, общините, курортите и здравните власти и да се прилагат едновременно, каза за БНР изпълнителният директор на борда Полина Карастоянова.

Наши преки конкуренти в Европа като Австрия, Швейцария и Италия направиха необходимите стъпки и имат сериозен аванс, посочи тя. И допълни, че от организацията имат готовност да представят и да предложат на институциите най-доброто, което се прави по света.

„Независимо от непрогнозируемото развитие на кризата с Covid-19, трябва да се прави съществена разлика между това, което има като степен на подготовка в планинските, в зимните курорти и общите мерки, които важат за градовете и домовете ни." 

Мерките, които се вземат в хотелите в планинските курорти в този момент, са свързани с инвестиции – от няколко хиляди лева в малките къщи за гости, до десетки хиляди във високите категории хотели, подчерта Карастоянова. "В туристическите комплекси мерките, които се вземат, са изключителни“, увери тя. 

Летният сезон беше така организиран и така осигурен, че не беше регистриран нито един случай на Covid-19, който да е причинен от престой в хотел, отбеляза още Полина Карастоянова.  

"Държавните институции да създадат именно тази много висока степен на сигурност и на подготвеност като линия на съобщения и да дадат възможност българският туризъм добре контролирано да премине през предстоящия зимен сезон".

Ранните записвания за зимните курорти през целия период от март насам са почти в застой, отбеляза още тя.

Националният борд по туризъм настоява да бъдат отпуснати и допълнителни средства за рекламата на България като туристическа дестинация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:32 | 14.09.22 г.
fallback