fallback

Министърът на здравеопазването утвърди задължителните маски на открито от утре

Изключения ще се допускат за клиентите на заведения, спортуващите на открито и закрито и участниците в конгреси и конференции

20:55 | 21.10.20 г. 9

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

От утре влиза в сила задължителното носене на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места. Заповедта е утвърдена от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и е публикувана от Министерството на здравеопазването. 

"При струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. гражданите трябва да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.)", се казва в заповедта, подписана от здравния министър.

Изключения се допускат за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, спортуващите на открито и закрито, участниците в конгресно-конферентни мероприятия и др. по време на изказванията си, водещите и гостите в телевизионни предавания. Изключения са и децата до 6-годишна възраст. 

Обществени са местата, които са достъпни за гражданите и/или са предназначени за обществено ползване.

Съгласно заповедта лицата, предоставящи административни и други услуги на граждани, следва да използват средствата на информационните и комуникационните технологии и при възможност да предоставят съответните услуги в електронна среда.

Министър Ангелов обяви решението за задължително носене на маски на открито във вторник заради високия ръст на новозаразените. 

"Преследваме медицински цели, целта е да намалим броя на заразените, така че по-малко болни да постъпват в болници. Пазим и българските медици, защото имаме значително нарастване на лекарите, които губят битката с коронавируса", каза министърът.

Маските ще са задължителни до края на ноември, ако тенденцията в заболеваемостта остане същата. 

В сряда за втори пореден ден броят на новозаразените с COVID-19 беше над 1000 души, но при много по-голям брой направени тестове. Делът на положителните резултати намаля до 11,61% спрямо 23,24% ден по-рано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:29 | 12.09.22 г.
fallback