IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 6,6 млн. лв. ремонтират още 7,2 км от пътя Берковица - Монтана

Основният ремонт в участъка между село Благово и Монтана ще бъде изпълнен от „Хидро-Вод Строй“

15:18 | 23.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Започва основният ремонт на 7,2 км от път II-81 Берковица - Монтана, в участъка между село Благово и Монтана, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

На символичната първа копка в Монтана присъстваха областният управител на Монтана Росен Белчев, кметът на Монтана Златко Живков, директорът на ОПУ-Монтана Илия Илиев, инж. Христо Петров, началник на отдел в дирекция „Изпълнение на проекти по ОПРР 2014-2020 и по програмите за териториално сътрудничество на ЕС“ в АПИ, представители на строителя, надзора и др.

Отсечката, която ще се ремонтира, започва на около 2 км след с. Благово, продължава в посока Монтана, преминава по ул. „Диана“ в индустриалната зона на град Монтана и завършва преди пътния възел с обходния път на гр. Монтана и бул. „3-ти март“. 

Участъкът свързва населените места в община Берковица с областния център Монтана. По нея преминава натовареният трафик от София през „Петрохан“ за Монтана и Лом. С изпълнението на проекта ще се възстановят технико-експлоатационните характеристики на трасето, ще се повиши безопасността на движение и ще се осигури оптимална скорост на движение.

Обновеният участък ще бъде с нова асфалтобетонова настилка и подобрена отводнителната система. Ще бъдат изпълнени укрепителни работи на свлачище в участъка при язовир „Чернила“. Ще бъде ремонтиран мост при 98-ми км над река Огоста и пътен надлез над жп линията Бойчиновци - Монтана - Берковица. Съоръженията ще бъдат с обновена хидроизолация, асфалтобетонова настилка, парапети и тротоари.

Рехабилитираният участък ще е с нови ограничителни системи, пътни знаци и хоризонтална маркировка. Ще бъдат монтирани и соларни знаци за измерване на скоростта на движение на превозните средства. Срокът за завършване на обекта е 12 месеца.

Основният ремонт в участъка между село Благово и Монтана ще бъде изпълнен от „Хидро – Вод Строй“ ДЗЗД, в който участват „Хидрострой" АД и „ВДХ“ АД. Стойността на договора е над 6,6 млн.лв. с ДДС. Строителният надзор ще осъществи „Пътинвест-инженеринг“ АД, договорът е за 133 млн. лв. с ДДС. Авторският надзор ще е на „Рутекс“ ООД. Техният договор е за 3 781 лв. Общата стойност на проекта е 7,3 млн. лв. От тях 6,2 млн. лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а 950 хил. лв. е национално съфинансиране.

Проектът се финансира от Европейския съюз по Програмата Интеррег V-A Румъния - България 2014-2020 чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет и е част от проект „Монтана - Долж: По-добър достъп - по-близки общности“. Второкласният път е основна комуникация на Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина. Той е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II и пристанище Лом.

По програмата Интеррег V-A Румъния - България 2014-2020 ще се ремонтират още 7,7 км от пътя между Благово и Боровци. През последните 4 години АПИ обнови общо 77 км от второкласния път II-81 Костинброд - Берковица - Монтана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още