fallback

Полицаите излязоха на протест навръх професионалния си празник

Те настояват за увеличение на заплатите им с 30%

15:22 | 08.11.20 г. 5

Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Полицаите излязоха на протест на професионалния си празник - 8 ноември. Исканията им са за 30-процентно увеличение на заплатите в системата на МВР, както и на други на първа линия в условията на коронавирусна пандемия, предава БНР. 

През изминалата седмица имаше преговори между различните синдикати в министерството и ръководството на ведомството. След разговорите, в които се е включил и премиерът Бойко Борисов, стана ясно, че възнагражденията на служителите на МВР ще бъдат увеличени с 15% от догодина. Въпреки това от Синдикалната федерация на служителите излязоха на протест в градинката до църквата „Св. Седмочисленици“.

Недоволството възникна след постановление на Министерския съвет за 30-процентно увеличение на заплатите на работещите в много администрации в страната.

„15% са обещани, те не са дадени, не е сигурно какво ще се гласува после в Народното събрание и естествено, че няма да отстъпим, защото имаме достойнство и чест. След като Министерски съвет реши, че 34 администрации в държавата ще получат до 30% и е факт това със задна дата от 1 август, т.е. вече 5 месеца ги получават, а служителите на МВР не са според тях на първа линия. Естествено, че няма да отстъпим. Меко казано сме обидени, затова колегите от цялата страна днес се събират, направихме предупредителни протести и ще продължим, докогато ни се обърне внимание и се удовлетворят нашите искания“, заяви Генади Тенев от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Междувременно вътрешният министър Христо Терзийски също смята, че заплатите на полицаите трябва да бъдат увеличени. Но уточни, че в Бюджет 2021 е направен разчет за 15% повишение. И допълни, че като се добави клас "прослужено време" и други надбавки, които също се увеличават от тези 15 на сто, ще има служители на МВР, чието увеличение на заплатите ще достигне над 20%.

По-рано Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР коментира: „Съгласете се, че на фона на тези до 30 процента, за които става дума в постановлението, едни 10 процента за нас звучат наистина малко обидно“.

Полицаи

Впоследствие протестът прерасна в шествие, което премина покрай Министерството на финансите и достигна сградата на Народното събрание. Солидарност с исканията на полицаите бе изразена на протестна акция на майките на деца с увреждания от "Системата ни убива".

По повод празника си служителите на органите на реда бяха поздравени от премиера Бойко Борисов.

„На професионалния празник на полицаите искам да им благодаря, че в тези тежки месеци заедно с лекарите са нашата най-силна опора. Преживяха и изтърпяха много. Винаги бяха на първа линия срещу вируса, където рискът е най-голям. Далеч от дома и семейството. Но дори и за миг не отстъпиха. Дори когато бяха атакувани от провокатори. Пожелавам им здраве и сили, за да продължим заедно да се борим срещу престъпността и контрабандата. Полицаите имат моето огромно уважение и ангажимент непрекъснато да подобряваме условията им за работа“, написа той във Фейсбук.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поздрави полицаите за празника им и посочи, че исканията им са основателни:

„Честит професионален празник на българските полицаи. Приемете нашето уважение за труда ви. Обществото ни има нужда от вашата непоколебимост в борбата с престъпността, корупцията и несправедливостта. Заслужавате достойно заплащане и по-добри условия за работа. Пожелавам ви здраве и сили“.

Президентът Румен Радев също поздрави българските полицаи по случай професионалния им празник.

Полицаи

На служителите на реда държавният глава пожела здраве и благополучие, както и воля и кураж да бъдат истинска опора на обществото и силен съюзник в борбата с престъпността.

Изпълнявайте своя нелек дълг пред обществото и държавата с чест и достойнство, като защитавате и издигате авторитета на българската полиция, заяви Румен Радев.

Държавният глава призовава българските полицаи да не губят стремежа си към професионално развитие и успешно да се справят с предизвикателствата в своята работа в подкрепа на гражданите и обществото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:40 | 10.09.22 г.
fallback