fallback

Увеличават стипендиите за студенти и докторанти от 2021 г.

Повишението ще струва 6 млн. лева, които вече са предвидени в бюджета за субсидията на висшите училища

09:37 | 23.11.20 г.

Правителството планира да увеличи стипендиите за обучение на студентите, става ясно от проект на постановление, публикувано за обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg.

Крайният срок за подаване на становища е 21 декември.

За целта в бюджета за 2021 г. е предвидено увеличение с 6 милиона на субсидията на държавните висши училища за стипендии на студентите и докторантите. Това ще даде възможност на тези училища да повишат размера на стипендиите, предоставяни по успех и/или доход, с 20%, посочва вносителят – Министерството на образованието и науката, в оценката на въздействието на нормативния акт.

Размерът на минималната стипендия се увеличава от 70 лева на 85 лева, а на максималната – от 150 лева на 180 лева, предвиждат текстовете.

Запазва се досегашният размер на месечните стипендии за чуждестранните студенти, приети за обучение във висши училища и научни организации у нас по междуправителствени спогодби за образователен, научен и културен обмен.

Ограничава се правото за получаване на стипендия от докторанти и специализанти при преместване от една докторска програма или специализация в друга или от едно висше училище/научна организация в друго/друга, ако при това преместване се удължи срокът на докторантурата/специализацията. Те няма да получават стипендия за времето, което повтарят поради преместването.

Усредненият размер на стипендиите за българските студенти през последните две учебни години е около 107 лв. на месец, което е приблизително по средата между най-ниския и най-високия размер към момента, посочва още восителят.

Повече от пет години не е променян минималният и максималният размер на стипендиите на студентите. Това е сериозен проблем, тъй като в този период непрекъснато се увеличават разходите за издръжка на обучението на един студент, посочват от ведомството в мотивите си.

По-голямата част от стипендиите, които се предоставят на студентите, са според показания от тях успех. Чрез актуализиране на минималния и максималния размер на стипендиите за българските студенти ще се осигури възможност за стимулиране на мотивацията на студентите към по-високи резултати от обучението, а оттук и до повишаване на качеството на обучение в държавните висши училища и до доближаването му в по-голяма степен до очакванията на работодателите, допълват от Министерството на образованието и науката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
fallback