fallback

Нарушават ли се правата ни при изискването за PCR тест?

За всички, които се връщат на работа, лекарите трябва да издават направления, съветва адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова

11:01 | 02.12.20 г. 6

„Всяка заповед може да бъде оспорена в съда, но въпросът е дали хората, които не могат да спортуват в дните на локдаун се чувстват дискриминирани. Дали е нужно да се оспорва една заповед в тази ситуация е по-големият въпрос. Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR адвокатът специалист по медицинско право д-р Мария Петрова.

Тя разкри, че в практиката не са изключение казусите, при които отделни хора са принудени да си правят по два PCR теста.

"Идва въпросът кой да заплаща PCR тестoвете, нужен ли е повторен тест, както и въпросът за грешните резултати и карантината", посочи тя.

Според адвоката по медицинско право ако работодател е вменил със заповед тестване, това не може да стане против волята на служителите. „За всички, които се връщат на работа, лекарите трябва да издават направления за това, а не работникът да плаща от джоба си“, обясни д-р Петрова. По думите ѝ всяка държава може да има изискване за тестове за пътуването с граничен контрол, за да ограничи заразата. „Изискването за тестове в определени страни на летища и граници не нарушава нашите права, но трябва да има механизъм, който максимално опростено и лесно, щадящо, да дава възможност да се тестваме, за да можем да се възползваме от другите си права – да пътуваме или да се върнем на работа“, коментира адвокатът по медицинско право. Според нея не може да приравним PCR тестовете към антигенните, защото те установяват различни неща.

Специалистът по медицинско право потвърди наблюдението си, че ако един човек си направи тест, който е положителен, Регионалната здравна инспекция може изобщо да не разбере за това.

„Министерството на здравеопазването възприe много условно препоръката на Световната здравна организация да смята за болни само тези, които са с положителен PCR тест. Трябва да се разшири дефиницията и да се "развържат" ръцете на личните лекари", препоръча д-р Петрова.

Тя напомни, че все още има бутикови болници, които отказват да приемат пациенти с Covid - 19.

Оценката на адвоката, специалист по медицинско право, е, че някои лечебни заведения, като общинските болници, например, „не са подготвени с персонал, тъй като дълги години бяха неглижирани“. „Ежедневно ми се обаждат хора, които питат какво да правят понеже техен близък чака пред болница и не знаят как да действат", коментира ситуацията с пандемичната криза адвокатът.

Могат ли да се оспорват заповеди в съда? Има ли хаос в здравната система? Как се води Covid статистиката?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:02 | 14.09.22 г.
fallback