IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Петров: Разходите по епидемията трябваше да са от държавния бюджет, а не НЗОК

Ще има технически затруднения с електронните направления за PCR тестове, каза бившият подуправител на Здравната каса

11:12 | 03.12.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Цялата дейност по епидемията беше работа на държавния бюджет, а не на парите на Здравната каса. Ако финансирането беше през бюджета, нямаше да има тези проблеми и да се чудим по какъв начин болниците да приемат пациенти. Това каза по bTV Димитър Петров, бивш подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Парите за здравеопазване в Бюджет 2021 формално са достатъчни, защото болниците ще икономисат доста средства заради ограниченията в плановия прием. По думите му обаче тези ограничения не трябва да продължат повече от три-четири седмици, тъй като водят до други проблеми с хронично болните.

По отношение на електронните направления за PCR тестове той коментира, че ще има технически затруднения.

„Това не е класическото електронно направление, за което се говори. То трябва да служи за няколко неща, не само за епидемия. Когато личният лекар има хронично болен, да му назначи дистанционно изследванията. Болният да отиде, да има обратна информация и той физически след това да отиде с готови изследвания, за да си направи прегледа“, обясни Петров. 

По думите му основният проблем е, че възлагането и правенето на електронната система не е от институцията, която ще работи с нея. „Трябва да го направи НЗОК и това е големият проблем“, допълни той. Петров поиска зам.-министърът по здравеопазването Жени Начева да обясни какво се прави толкова време, че чак сега да бъде въведено електронното направление.

Според него въпросът с електронното здравеопазване може да се реши за около една-две години, но процесът се усложнява излишно. Касата трябва да използва електронната здравна карта, да раздаде електронен чип на гражданите и това да бъде системата, категоричен бе Петров.

Той е на мнение, че ще има ефект от по-строгите мерки у нас във връзка с коронавируса, но „спасението ще дойде отвън“, а именно ваксините.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още