fallback

Бойко Борисов: Дадохме 1,1 млрд. лв. за малкия и среден бизнес

Детските градини може да отворят и на 14 декември, обяви премиерът

16:39 | 07.12.20 г. 5

Държавата даде над 1,1 млрд. лв. за подпомагане на микро, малките, средните и другите предприятия. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си в производствена база за хранителни продукти в Цалапица, цитиран от правителствената информационна служба. 

Премиерът изтъкна, че най-добрата антикризисна мярка е на 21 декември отново да се отворят затворените обекти. „За да може дотогава нашите герои – медицинските работници, да лекуват. Всеки ден вече имаме по 2000-3000 оздравели българи“, подчерта министър-председателят. По думите му само по този начин хората отново могат да се връщат в производството и по работните си места. 

„Няма икономическа логика, при която може без да се събира данък, без да се произвежда, държавата да плаща заплатите. Тя няма свои приходи. Затова решението е: или заедно в кризата, или фалит“, категоричен бе премиерът. Той добави, че прилаганите мерки у нас за преодоляване на социалните и икономически последици от пандемията дават добри резултати.

„На 14 декември, ако цифрите са такива, ще отворим детските градини и яслите, за да може родителите да отидат на работа. Това е под условие, при всички случаи на 21 декември въведените последно ограничения отпадат”, уточни премиерът, цитиран от БНТ.

В производствената база в Цалапица заедно с премиера Борисов бе министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя заяви, че по най-новата мярка за изплащане на 80% от минималната работна заплатата вече са подадени 1500 заявления, които се отнасят за 6000 работници, заети във временно затворени заради новия вирус икономически дейности.

Според Борисов България очаква „в пълна готовност“ първите дози ваксини срещу коронавируса и който пожелае, ще може да се имунизира напълно безплатно и доброволно.

Министър-председателят каза още, че е от изключително значение всички български граждани да продължат отговорно да спазват доказалите своята ефективност мерки – дистанция, дезинфекция и дисциплина, защото дълго време ще е необходимо да се справим заедно с последиците от кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:46 | 11.09.22 г.
fallback