IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Ваксините срещу COVID-19 са подобрен вариант на вече разработени

Новият вариант е изключително иновативен и няма как да предизвика заболяване, каза д-р Радосвета Филипова, секретар на Националния ваксинационен щаб

11:23 | 08.12.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov Bloomberg

Настоящите ваксини срещу COVID-19, за които чакаме разрешение, са нови варианти на такива, които са разработени много отдавна. Това обясни по Нова телевизия д-р Радосвета Филипова, секретар на Националния ваксинационен щаб и държавен експерт в Министерството на здравеопазването. Така тя даде разяснение как стана така, че толкова бързо се появиха ваксини срещу коронавируса. 

„Работя повече от 20 години в тази сфера и ми е ясно колко е дълъг пътят, който една ваксина изминава. Трябва да се разясни, че настоящите ваксини, за които чакаме разрешение, са нови варианти на такива, които са разработени много отдавна. Варианти на вируса имаше преди 10 години  - SARS и MERS. България остана настрани от тях", каза специалистът.

Според експерта новият вариант е изключително иновативен и няма как да предизвика заболяване. "Ще дам пример с ваксината за хепатит Б. Тя е задължителна за бебетата и е рекомбинанта. Досега никой не се е заразил от заболяването. Трябва да вярваме малко повече в науката", поясни д-р Филипова.

Тя обясни, че повечето ваксини имат по две дози, за да има траен имунитет. "Винаги има шанс през това време да се заразите, но дори това да стане, не би трябвало да има проблем", твърди експертът.

Д-р Радосвета Филипова сподели, че ще се ваксинира, но не знае коя ваксина ще използва. "Имаме оскъдна информация за данните на продукта. Нямаме кратка характеристика на различните ваксини", посочи тя. Когато има кратка характеристика, ще е ясно коя ваксина за кои групи от населението ще е подходяща, коментира специалистът.

Според евродепутата Андрей Ковачев не може да има компромис по отношение на сигурността на ваксината и не трябва бързането да означава, че може да се пропусне някой етап от процеса на одобрение на ваксините.

Относно съмненията и съпротивата срещу масовото ваксиниране в различни страни в Европа Ковачев каза, че е необходима "абсолютно прозрачна информационна кампания по отношение на всяка от ваксините с точни научни данни".

По думите му конспиративните теории в социалните мрежи водят до това, че "притесненията са абсолютно легитимни, затова е нужно да има колкото се може по-пълна информационна кампания по отношение на ваксините".

Специалисти трябва да обясняват за всяка отделна група какъв би бил ефектът от поставянето на ваксината, посочи по БНР евродепутатът.

По темата за т.нар. имунизационни паспорти и пътуване срещу задължително поставена ваксина Ковачев коментира, че това със сигурност не може да бъде европейска политика, защото Европейският съюз няма такива компетенции.

Страните членки могат обаче да налагат ограничения. И сега ситуацията е такава, допълни Андрей Ковачев и даде пример с липсата на единен формуляр за пътуванията в съюза.

Ковачев смята, че по модела на Кипър и на други места може да бъде въведена практиката ако имаш ваксина, да не важат определени ограничения – например валиден PCR тест или карантиниране за определен брой дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още