fallback

Първите дози от ваксината на Pfizer вече са в България

От утре започва и самата имунизационна кампания

10:20 | 26.12.20 г. 7

Първите дози от ваксината на Pfizer и BioNTech срещу коронавируса пристигнаха в България. 9750-те дози са доставени при спазване на всички изисквания за съхранение, пише БНР.

Още днес част от тях ще бъдат изпратени към Пловдив и Бургас, а от утре започва ваксинацията. Първите, които ще получат ваксината, са медиците, които работят на първа линия.

Доставката беше направена малко преди 8 ч. сутринта, когато на входа на Националния център по заразни и пазаритни болести (НЦЗПБ) на бул. „Янко Сакъзов“ в София пристигнаха два кашона с дозите от ваксината.

Първият ваксиниран в страната ще е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, потвърди самият той. Днес министърът посрещна ваксините заедно с директора на Столичната регионална здравна инпекция Данчо Пенчев, както и с председателя на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов.

По думите на Костадин Ангелов са доставени и всички нужни информационни материали.

„Оттук нататък започваме логистиката по разпределението на дозите-ваксини за българските граждани на територията на шестте региона в страната. След по малко от час тръгва първият лъч по посока Пловдив и Бургас. Аз ще бъда първият ваксиниран българин. А утре ще започне ваксинирането в три града на страната, синхронно - в София, Пловдив и Бургас. В зависимост от жителите ще бъдат разпределени ваксини около 4500 дози - различни количества за различните шест региона“, коментира той. По думите му непрекъснато расте броят на желаещите да се ваксинират.

През януари ваксините, доставени в България, ще достигнат 62 500, увери Красимир Гигов.

Предвижда се разяснителна медийна кампания между Коледа и Нова година.

Тъй като има специална технология за съхранение на ваксината, в България са доставени и фризери, в които ще бъдат поставени ваксините. Дозите ще се вадят от тях часове преди имунизацията.

От утре започва и самата кампания за поставяне на ваксините. Това ще се случи съгласно националния имунизационен план, който определя реда, по който се организира ваксинирането. Започва се от лекарите и медицинските сестри, стоматолозите и фармацевтите от първа линия.

След това ще бъдат ваксинирани представители на администрацията, които са ключови за функционирането на държавата, а след тях – възрастните хора.

Ваксината, наречена Comirnaty, не бива да се поставя на хора, които са алергични към активното вещество или към някоя от съставките на ваксината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:57 | 08.09.22 г.
fallback