fallback

Малко под 380 хил. души са се регистрирали в бюрата по труда от февруари до края на 2020 г.

За същия период чрез бюрата по труда са устроени на работа 235 хил. души

15:13 | 02.01.21 г. 4

Малко под 380 хил. души са новорегистрираните безработни в България за периода от 3 февруари до края на декември 2020 г. Това сочат най-новите данни от ежеседмичното специализирано наблюдение на пазара на труда заради Covid-19 на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта, съобщава БНР.

За същия период чрез бюрата по труда са устроени на работа 235 хил. души.

Данните сочат, че и през последната наблюдавана седмица – от 21 до 27 декември, новорегистрираните безработни са двойно повече от започналите работа, съответно 3 400 и малко под 1 700 души. Най-голям е превесът на новите безработни над устроените на работа в областите Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, София град и други.

В Габрово, Смолян и Силистра се отчитат по-малко новорегистрирани безработни спрямо започналите работа.

На последното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество стана ясно, че по мярката 60/40 са изплатени до момента близо 629 млн. лева за запазване на заетостта на повече от 250 хил. работещи в над 11 хил. предприятия. Бизнесът и синдикатите очакват да започне работа по-трайна законова регламентация на компенсациите.

За целта от КНСБ и Асоциацията на индустриалния капитал в България изготвиха проект за промени в Кодекса на труда. Президентът на синдиката Пламен Димитров каза, че идеята е да се регламентират механизмите за подкрепа при принудителен престой:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:35 | 13.09.22 г.
fallback