fallback

Още 25 хил. дози от ваксината на BioNTech и Pfizer пристигнаха у нас

Старт на масовата ваксинация през февруари или март очаква здравният министър

08:53 | 04.01.21 г. 3

Още 25 хиляди дози от ваксината срещу Covid-19 на компаниите BioNTech и Pfizer пристигнаха тази сутрин в София, след което по-късно днес ще бъдат разпространени в пет района на страната и оттам разпределени от регионалните здравни инспекции, обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, цитиран от БНР.

Медикаментите ще тръгнат по два лъча:  София - Пловдив - Бургас и Варна - Велико Търново, за да стигнат до регионалните здравни инспекции в страната.

Доставката от около 25 хиляди дози от ваксината е втората за страната, след като на 26 декември у нас пристигнаха почти 10 хиляди дози. С тях ще продължи ваксинацията на желаещият от първа фаза медицински персонал да получи имунизация срещу Covid-19.

Ваксините ще бъдат разпределени за регионалните здравни инспекции в страната, обясни по-рано доцент Ангел Кунчев.

"Ще бъде дистрибутирана вече вътре в страната с автомобили, така че всички РЗИ-та да получат по разпределение дозите и да продължи обхващането, засега основно в първа фаза, на колегите от лечебни заведения, всякакъв вид лечебни заведения", уточни Кунчев.

В средата на месец януари се очаква у нас да пристигнат още 35 хиляди дози от ваксината на BioNTech и Pfizer.

Старт на масовата ваксинация през февруари – март

„Масовата ваксинация ще започне тогава, когато имаме по-голямо количество ваксини - през февруари, март. Тя ще стартира с възрастните хора”, поясни на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

На брифинга стана ясно, че до 1 януари са докладвани леки, умерени странични реакции при четирима от ваксинираните до момента. Те се изразяват в болка, замайване и леко повишена температура.

„Най-късно до 6 януари ще получим становище от Европейския регулатор за ваксината на Moderna и стартирането на дистрибуцията й в държавите от ЕС. Всичко, което е разписано по ваксинационния план, ще се случи. Очакваме разрешение и за трета ваксина", каза още здравният министър проф. Костадин Ангелов, цитиран от Нова телевизия.

„Очакваме да завършим първата фаза на ваксинирането до 2 седмици. След това ще започнем веднага ваксинацията  на хората в домовете за стари хора и учителите”, поясни Ангелов.

Ваксините ще бъдат превозени в сух лед. При пристигането им ще бъдат поставени във фризери на -70 градуса. След изваждането от фризера, ще бъдат поставени в хладилна чанта или хладилник и ще трябва да бъде изразходвани до 5 дни.

Запитан кога може да се очаква разхлабване на мерките, проф. Ангелов отговори следното: „Предпазлив съм по отношение на прогнози. Когато кажа нещо, вирусът ни опровергава. Следим със загриженост всяко едно число. Когато имаме дадено число, взимаме едно или друго решение. Решенията ни са базирани само на научни доказателства”, категоричен е здравният министър.

Ваксинацията в България се извърша безплатно и напълно доброволно, напомни министър Ангелов. Амбицията на здравните власти е ваксина да бъде поставена на около 70% от населението. "Българските граждани трябва да бъдат спокойни, има достатъчно количества ваксини за всички", категоричен е здравният министър.

До седмица ще започне и втората фаза на ваксинацията, в която ще бъдат обхванати потребители и персонал на социални услуги, както и учителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:10 | 14.09.22 г.
fallback