fallback

Представиха сертификата за COVID ваксинация и здравното досие

Сертификатът служи само за удостоверяване на имунизацията и не дава никакви права, заяви здравният министър

12:50 | 19.01.21 г. 14

Електронният сертификат за ваксиниране срещу COVID-19 вече е факт и всеки ваксиниран може да го получи. Документът беше представен от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов заедно с функционалността на електронното здравно досие.

Всеки ваксиниран може да получи електронен сертификат за имунизация по два начина. Първият е с електронен подпис, който дава достъп и до електронното здравно досие. За тези, които нямат електронен подпис, от 1 февруари могат да го получат чрез личните си лекари, които имат достъп до здравното досие и могат да го разпечатат, обясни Ангелов

Системата стартира тази сутрин и работи в реално време.

Сертификатът за ваксиниране срещу COVID-19 се връчва при поставяне на втората доза от ваксината. В документа се вижда кой е поставил ваксината, на коя дата, имената на човека са изписани на кирилица и на латиница. В информацията се съдържа още код, партиден номер на ваксината, нейното търговско наименование и в коя държава е поставена. Сертификатът може да бъде проверен от мобилен телефон чрез QR код – нещо, което министърът демонстрира по време на представянето.

На сертификата няма подпис и печат. Той се генерира от системата автоматично след имунизацията. За да не се допускат злоупотреби, са направени няколко системи за сигурност.

„Ако някой се опита да направи злоупотреба, тя е невъзможна", каза здравният министър. "Достъпът не може да става по друг начин, защото така ще се намали нивото на сигурност. С електронния подпис гарантираме личните данни на всеки човек", посочи Ангелов.

Здравният министър заяви, че сертификатът, който се издава в България, служи само за удостоверяване на имунизацията срещу COVID-19 и не дава никакви права. Ангелов посочи, че това е политическо решение на европейско ниво.

Всеки български гражданин, който има електронен подпис, може да влезе и да разгледа досието си. То е изцяло ориентирано към пациента, интегрирано с Националната здравно информационна система. В него са отбелязани всички данни на пациента, като електронни рецепти, кръводаряване, лекуващ лекар. Всичко в системата постъпва автоматично, отбеляза при демонстрацията Ивайло Филипов, директор на "Информационно обслужване".

Старт на електронното медицински досие

Достъпът до електронното медицинско досие, в което има данни за направени прегледи, изследвания, включително и сертификата за ваксинация срещу COVID-19, също става чрез електронен подпис. В досието е посочен и личният лекар на пациента, решения на ТЕЛК, издадени направления за прегледи, ваксини, прегледи при дентален лекар, резултати от изследвания, кръводарявания и др. Резултатите от изследванията ще са достъпни за лекарите през техните информационни системи и няма да е необходимо пациентът да ги представя на хартия. 

В електронното досие няма да се нанасят данни със стара дата, от предишни прегледи, изследвания и др.

Работи се по това в електронното досие да бъдат включени и протоколите за скъпоструващо лечение, както и направленията за специалист. Това е приоритет, работим по него, каза Ангелов.

Пациентското досие е достъпно и чрез мобилен телефон.

Относно електронното направление, което стана факт от края на миналата година, Костадин Ангелов каза, че то ще бъде надградено към края на март. Така ще е възможно издаване на електронно направление за всички диагностични процедури, които са в обхвата на доболничната медицинска помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:48 | 14.09.22 г.
fallback