fallback

Около 30% от заетите в образователния сектор искат да се ваксинират срещу Covid-19

Здравният министър каза, че няма да вземе решение за отваряне на заведенията под натиск

12:53 | 23.01.21 г. 5

Около 30% са желаещите да се ваксинират от системата на образованието. Това коментира министърът на здравеопазването Костадин Ангелов пред журналисти след срещата си във Варна с директорите на Регионалните здравни инспекции (РЗИ) на областите от район 3 на националния план за ваксиниране срещу Covid-19.

„Изходните числа на желаещите за ваксиниране в системата на образованието, с които започнахме, се променят във възходяща посока. Желаещите учители и непедагогически персонал се увеличават. Изходното ни число беше 21%, а сега достигаме и надминаваме 30%“, посочи Ангелов.

Той допълни, че същите тенденции се наблюдават и в системата за социално подпомагане при ползвателите на социални услуги и в домовете за стари хора.

Ангелов коментира, че не може да се очаква от него да вземе решение за отваряне на заведения под натиск.

„Разговорите продължават. Това е изключително важен бранш, изброих приоритетите, … но следваме ясен план“, каза той.

Здравният министър допълни, че заразените с британския щам на коронавируса са 8 души и са с доказани проби. Той подчерта, че няма да се налага промяна на противоепидемичните мерки заради този щам.

Няма да бъде нарушен ваксинационният план заради намалените доставки на „АстраЗенека“, допълни Ангелов пред медиите, съобщава БНР. По отношение на единния сертификат за ЕС за ваксинираните Ангелов посочи, че засега не се предвижда такъв да бъде издаван и за хората с антитела, тъй като няма единно мнение по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:13 | 13.09.22 г.
fallback