fallback

Огромният скок на безработицата е в големите градове, отчитат анализатори

Реално безработицата в България е около 12% по сметки на Българската асоциация за наемане на хора

18:07 | 25.01.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Огромният скок на безработицата е в големите градове. Без мерките на държавата щяхме да стигнем 18%, ако не и по-голямо равнище на безработица. Това каза Георги К. Първанов, специалист по човешки ресурси и член на борда на Българската асоциация за наемане на хора. Според него реално безработицата в страната е около 12%.

„Годината стартира доста негативно. През първата седмица на януари добавихме 15 хиляди нови безработни“, отбеляза специалистът. Той цитира официална статистика, според която за почти година от началото на пандемията загубените работни места са 150 хиляди. „Според мен реалната цифра е около 200 хиляди. По мои сметки може би сме на около 12-13% безработица“, каза Първанов.

Специалистът смята, че дори да се случи отварянето, което очакваме, то няма да доведе до бърз ръст на заетостта. „Хората няма да посещават особено често в началото нито моловете, нито фитнесите, нито ресторантните и много бизнеси, които на ръба са оцелявали и са си правели сметка, че ще се възстановят бързо, също могат да бъдат загубени“, каза той. 

Бизнесите, които оцеляват и бързо са се преориентирали в новата среда, са свързани с онлайн сферата, медицината и фармацията, IT индустрията, посочи още  Георги Първанов. 

Възстановяването на пазара на труда в общините, където хотелите и ресторантите формират голям дял от местната икономика, ще е чувствително по-бавно от това на останалите, посочват в анализ икономистите на Института за пазарна икономика. А причината е, че зимният туризъм в началото на 2021 г. е силно свит на фона на ограниченията в голяма част от Европа, а и туристическите потоци най-вероятно няма да се възстановяват до предкризисните си равнища още няколко години.

Според икономистите другият повод за притеснение що се отнася до пазара на труда е оформянето на зони с чувствително по-висока безработица в индустриалните клъстъри около големите градове – най-вече край Пловдив, но и около София, Стара Загора, Варна. Възстановяването там е свързано пряко с икономическата динамика на основните търговски партньори на българската преработваща промишленост, най-вече в Западна Европа, а и от активизиране на нови инвестиции, създаващи работни места.

Последните данни от специализираното наблюдение на пазара на труда на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта сочат, че над 400 хиляди души са новорегистрираните безработни в бюрата по труда у нас от началото на пандемията досега.

За периода от 3 февруари 2020 г. до 17 януари 2021 г. новорегистрираните безработни в бюрата по труда са малко над 404 хиляди души.

София-град, Благоевград, Варна, Пловдив са сред областите с най-много нови безработни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:43 | 13.09.22 г.
fallback