Ресторантьорите се отказват да отворят протестно заведенията на 1 февруари (понеделник) заради риск от наказателна отговорност за нарушаване на противоепидемичните мерки, става ясно от съвместно писмо на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ), изпратено до медиите.
Според двете организации клиентите, както и работещите в сферата управители, сервитьори, целият персонал, ако започнат работа след нареждане на управителя или собственика, носят лична отговорност.
Поради тази причина от БАЗ и СЗБ посочват, че са готови да поемат наложените на персонала административни глоби, но не могат да позволят да бъдат подложени на наказателно преследване.
Решението е подкрепено от 87,4% от членовете на организациите, които след проведена анкета, са на мнение, че при тези обстоятелства не бива да се рискува с протестно отваряне на заведенията и поставяне под риск на персонала.
БАЗ и СЗБ припомнят, че са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, в което го уведомяват, че от предоставените от него публично два варианта за отваряне на заведенията, те избират 1 февруари 2021г.
„Очакваме официален отговор и изразяваме готовност да преговаряме за начина, по който да отвори последният затворен сектор в България“, изтъкват двете организации.
Те обръщат внимание, че от 1 февруари ресторантите извън хотелите и нощните заведения остават единственият затворен сектор в държавата като мярка за превенция на разпространението на COVID-19.
„Няма медицинско обяснение защо се случва това при наличие на под 100 на 100 000 заразени в продължение на седмици. Защо ресторантите в хотелите са безопасни, а ресторантите извън тях – не“, питат от БАЗ и СЗБ.
Те настояват Националният оперативен щаб и здравният министър да поемат лична отговорност за фалитите в бранша, които предстоят, както и за хората, които ще останат без работа, защото медицински аргументи за взетите решения няма.


Къде са най-опасните пътни отсечки във Варна
Унгарската МОЛ иска да купи чуждестранните активи на "Лукойл"
Защо плащаме скъпо за храна с неясен произход?
Освен че няма риба, намаляват и рибарите
Наша съседка е най-доброто място за пенсиониране
Дьоре от Hensold: Очаквам стоманено десетилетие
Мозъчни интерфейси и метавселени – докъде стига бъдещето на игрите?
Hensold: Пазарите са водени от настроението
Hensold очаква до 10-15г военните разходи да продължат
Hensold подкрепя някои доставчици на автопроизводителите в Германия
Китайски електромобил се разцепи при странна катастрофа
Един от най-добрите двигатели на Audi навърши половин век
Pininfarina възроди първото поколение на Honda NSX
Японски компании съдят администрацията на Тръмп заради митата
Bosch и Maserati ще спасяват ДВГ с водород
Османската династия ще съди турчин, живеещ в САЩ, представящ се за османски принц
3 зодии с шанс за изненадващи парични постъпления около пълнолунието на 4 декември
Аманда Сейфрид на 40 - актрисата блесна до Сидни Суини на червения килим
Суперхрани, които са бюджетни
Тайланд разреши алкохола от 14 до 17 часа
преди 4 години Българина работа - вместо да се глсува се протестира, вместо да се фалира, алокира капитала и се насочи в шиене на маски например, пак ще се протестира!Трябва да си т***п за да не разбираш, че поне 3 години ресторансткия бизнес няма да върви, а може и повече. Стомаха може да се напълни по различни начини ако кожата успее да се спаси... отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 4 години Ово е демоктатия ! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 4 години правилно ... нет рестораната , нет проблема ... : ))) отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 4 години Ако трябваше да бъдат както е правилно нещата , то всички ресторанти трябваше да бъдат затворени. Това е ! Просто едни имат по добро лоби :) отговор Сигнализирай за неуместен коментар