IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марияна Николова: Март изглежда реална възможност за отваряне на туризма

Алтернативата за туристическия сектор е антигенният тест, каза ресорният министър

10:24 | 04.02.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Към този момент март изглежда реална възможност за отваряне на туристическия бранш. Въпросът е да има баланс при стриктно спазване на мерките. Това каза по Нова телевизия вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

„При нас мерките са балансирани. Много е важно икономиката да работи и в същото време да пазим живота на хората“, каза министърът и допълни, че е в постоянна връзка с министър Костадин Ангелов.

По думите на Николова бизнесът спазва мерките. Тя обясни, че прави внезапни посещения, за да е сигурна, че хората могат да бъдат спокойни, посещавайки местата за настаняване.

„Каквито и мерки да въведем, ако хората не са наясно, че те трябва да се спазват, то те няма да имат голямо значение. Надявам се броят заболели да не се увеличава и призовавам към дисциплина“, добави вицепремиерът.

„PCR тестовете са гаранция за това, че в страната влизат хора, които не са болни. Това е мнението на проф. Костадин Ангелов. Антигенните тестове са приравнени към PCR и това е една алтернатива за туризма. Те стават много бързо и са много по-евтини“, коментира Николова. 

Относно помощите за затворените бизнеси министърът каза, че са зависими от административни правила и процедури. „В държавната администрация хората работят в условията на пандемия, но ние правим всичко възможно да разгледаме всички заявления и да разплатим средствата. Във всички случаи държавната администрация трябва да работи така, че хората да получат навременна помощ“, каза Николова.

„Няма единно решение в Европа по отношение на ваксинационните паспорти", каза още Николова.

„Ваксинацията е в голяма помощ на туризма, защото тя дава едно спокойствие. Това обаче е доброволен акт и ние не можем да задължим хората. Аз бих препоръчала на хората от бранша да го направят. На този етап няма решение влизането в страната да бъде позволен само за ваксинирани срещу COVID-19. Има опция лицата, които са ваксинирани, да се следят с регистър, за да има спокойствие за туристите, които влизат в България“, обясни вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Един Българин
преди 3 години
Е за какво да отваряте март? То зимата ще е свършила, с нея зимният туризъм. Пролет няма туризъм - само кал. Това СПА за пенсионерите не го броя за туризъм :) а и едва ли носи нещо сериозно като зимния туризъм. Летният туризъм е евтин и той почти нищо не носи ама по-добре от пролет и есен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още