fallback

Л. Томов: Tрета COVID вълна може да ни вкара в непредсказуем сценарий за изборите

Късно е да борим пандемията с блокади, вирусът може да изчезне само със систематично ваксиниране за няколко години, твърди математикът

12:09 | 04.02.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ще предизвикаме трета вълна, която може да ни вкара в непредсказуем сценарий за изборите. Това предупреди пред БНР математикът Лъчезар Томов, преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет.

Според него в момента страната ни е с положително репродуктивно число – един човек заразява повече от един, а кривата на нарастването на случаите на заразените започва да се изправя по вертикала.

„Сегашните предпазни мерки няма да са достатъчни при новите щамове на коронавируса, които свободно се разпространяват във всички възрастови групи. Не трябва да се оставя свобода на новите щамове да се разпространяват повече“, каза експертът. 

Той подчерта, че липсва дисциплина, което е опасна комбинация с това, че хората нямат доверие в правителството.

„Това се отразява и на ваксинациите, докато в Сърбия се редят на опашки, например“,  допълни Лъчезар Томов.

Той препоръча големите ученици да бъдат с по-висок клас маски и да учат на „постоянно отворени прозорци“, както и да се тества „активно и агресивно“.

Според Томов посещението в момента на фитнес и спортни зали е безотговорно и може да се определи като рисково поведение. Това са места, където би могло да има клъстери, уточни той.

Експертът обясни, че по време на подобни пандемии има само две устойчиви състояния. „При ендемичен вирус има постоянни епидемии, постоянно умиране на хора дълго време, особено когато е стабилен като коронавируса, или изчезва, както изчезна първият SARS. Вече е късно да изчезне само с блокади. Обаче може да изчезне със систематично ваксиниране за няколко години“, обясни Томов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:26 | 13.09.22 г.
fallback