IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Третата вълна на COVID у нас се очаква в края на февруари или началото на март

Ако се стигне до 200 заразени на 100 хил. души, ще се затягат мерките, каза директорът на "Александровска" болница проф. Борис Богов

11:00 | 10.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Аngel Garcia /Bloomberg</em></p>

Снимка: Аngel Garcia /Bloomberg

Прогнозите за трета вълна на COVID-19 и у нас са реалистични. Над 1200 човека са новозаразените днес, което е с около 100 повече. За съжаление, прогнозите за нова вълна на коронавируса ще се сбъднат. Очакваният пик е около 25 февруари или началото на март. Това каза по БНТ директорът на "Александровска" болница проф. Борис Богов.

Предстои на своето заседание утре Националният щаб да вземе решение за промяна в мерките при покачване на заболяваемостта - ако се стигне до 200 заразени на 100 хил. души. Тогава ще се пристъпи към обратния ред на затягане на мерките, каза проф. Богов.

Той посочи, че някои по-малки болници са закрили Covid отделенията си, но те са длъжни да отреагират и да разкрият нови легла, ако това се налага. "Всички болници имат готовност за реакция при повишаване на заразените - до 48 часа да върнем обратно възможността за прием на по-голям брой пациенти. Освен това всички системи за обдишване и респиратори трябва да бъдат в готовност", допълни директорът на лечебното заведение. 

Медикът обясни, че мутацията на вирусите е естествен процес и се осъществява по няколко линии - основните са естествена и външна намеса, включително лечение с плазма би могло да бъде в основата на мутирането на един щам, както и лечението при COVID-19 и начините на заразяване. Лечението с кръвна плазма не е панацея, има строги показания и не бива да се използва при всеки пациент, заразен с коронавирус, категоричен е проф. Богов.

"Универсално лечение на коронавируса няма, има лечение с доказан ефект от определени средства, но всичко е на база на индивидуален подход. Няма и лекарства, които трябва да се приемат профилактично и да превантират заразяването с COVID-19", категоричен е директорът на "Александровска" болница.

Най-честите усложнения при преболедувалите COVID-19 са при дихателната и сърдечно-съдовата система. Немалко пациенти имат нужна от неврологична и психична помощ, каза още проф. Богов.

Ако се премине границата от 200 на 100 000 заразени, плановият прием и операциите в болниците най-вероятно ще бъдат отменени, прогнозира той.

Изработените ваксини са един успех на науката, коментира той относно ваксините. Към настоящия момент те са единственото средство, което предпазва от по-сериозно боледуване, не от заразяване. Нека всеки един човек е наясно, че ваксиниран не значи, че не е преносител, каза проф. Богов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още