fallback

Нови законови промени защитават продавачите на стари автомобили

До 2023 г. старият собственик на вече продадена кола ще може да поиска удостоверение от Пътна полиция, че е прехвърлена собствеността

13:52 | 19.02.21 г.

Депутатите приеха окончателно промени в Закона за пътищата, чиято цел е защита на продавачите на употребявани автомобили от повдигане на обвинения срещу тях за престъпления, извършени от новия притежател, който не е прехвърлил колата на свое име.

Според новите текстове собственик, който е прехвърлил автомобила си до 27 декември 2017 г., но купувачът не е регистрирал колата на свое име в законоустановения срок, ще може да подаде копие на документа за продажба в "Пътната полиция" до края на 2023 г. и така да удостовери, че собствеността вече не е негова.

До корекцията в закона се стигна заради недобросъвестни купувачи, които не регистрират придобито превозно средство и то продължава да се води като собственост на продавача, уточнява БНР. Инициативата за промени е на омбудсмана Диана Ковачева. 

След 2017 г. при подаване на документа регистрацията на пътното превозно средство се прекратява служебно, а в автоматизираната информационна система от отдел „Пътна полиция“ се вписват данни за купувача, номер и дата на документа за прехвърляне на собствеността. „Пътна полиция“ издава удостоверение, което съдържа информация за датата на прехвърлянето и датата на служебното прекратяване на регистрацията.

Новите разпоредбите за срока ще се прилагат и когато собствеността на автомобила е прехвърлена на лице, което не е български гражданин, или договорът е сключен извън територията на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:51 | 07.09.22 г.
fallback