fallback

Ще ни изненада ли избирателната активност по време на вота?

Много малък процент от избирателите са чели програмите, важен е лидерът, коментира политологът Димитър Ганев

22:48 | 01.03.21 г. 8
Автор - снимка
Редактор

"На всеки вот има изненади и този вот няма да е изключение. Голямата изненада ще бъде в избирателната активност. Covid-19 ще се отрази в голяма степен", прогнозира в Bulgaria ON AIR политологът от "Тренд" Димитър Ганев.

Той информира, че досега във всички държави, в които са се провеждали избори по време на пандемията, активността е спаднала с 10-15%.

По думите му няма как да бъде предвидена избирателната активност, защото не е ясно каква ще бъде здравната обстановка в началото на април.

Той е на мнение, че по-малкото гласове ще се отразят на представителността на партиите в Народното събрание.

Димитър Ганев допусна, че до урните може да не стигнат 500 хиляди души (около 20%) при влошена епидемична обстановка и е категоричен, че те няма да се „отлеят“ равномерно от партиите.

"Придържаме се към формулата 5+2. Сигурни са ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ", ДПС, "Демократична България". На ръба са ВМРО и "Изправи се! Мутри вън". Изследванията няма как да предвидят с точност и влизането на последните две партии", коментира Ганев и добави, че от голямо значение в последните дни преди вота ще е политическата кампания.

"Ако се коалират две или три партии с различни виждания, няма да изкарат същите резултати, както ако се явят сами. В политиката 1+1 не е равно на 2, може да е равно на 1, на 4. Това зависи от стиковката на партията", отбеляза политологът.

Той смята, че в гражданските квоти ще заложат на лекари и интелектуалци в привличането на електорална периферия от различни гилдии и браншове.

"Много малък процент от избирателите са чели програмите. У нас има персоналистка политика, важен е лидерът. Например, може да изберат партията на Слави, защото симпатизират на него, а не защото неговият сценарист Тошко Йорданов е в екипа му", посочи Димитър Ганев по повод аргумента за избор на партия.

Как гласуваха българите през 2001 и 2009 година? Ще има ли управленска програма след изборите? Кои ще са сполучливите коалиции? Къде ще са изненадите на политическата сцена? Как избираме политиците си?

Вижте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:35 | 13.09.22 г.
fallback