IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще имат ли ваксинираните повече привилегии?

Ваксинационният паспорт може да бъде законен при определени условия, посочи адвокат Калина Михайлова

17:42 | 10.03.21 г. 6
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Законно би било всяко ограничение във връзка с въвеждането на ваксинационните паспорти, което е съобразено с определени критерии. Това важи само при много ясно разписване на това какви права следва да носи един подобен документ и какви ограничения залага. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria адвокат Калина Михайлова.

„Личните права, правото на личен живот, правото на придвижване – това са права, които всеки един гражданин на ЕС и на света е абсолютно облагодетелстван да притежава и да упражнява. Въпросът е обаче, че някои от тях могат да бъдат ограничени с оглед на една по-голяма цел – да речем опазването на общественото здраве в световен мащаб, т.е. една по-висша цел“, поясни Михайлова.

Тя е категорична, че правата могат да бъдат ограничени, но само при много ясно разписване на правилата и ограниченията, на които да отговаря един ваксинационен паспорт. Според адвоката колкото по-конкретно те са описани и съобразени с действащите конвенции за защита правата на човека и правилата на Световната здравна организация, толкова по-ясно ще бъде какви ползи на гражданите носи документът.

„Ако бъде ограничено правото на придвижване само във връзка с поставянето или липсата на ваксина, остава отворен въпросът за хората, които не са се ваксинирали поради здравословна причина като придружаващо заболяване, както и за тези, които попадат извън възрастовата група за поставянето ѝ“, посочи Калина Михайлова.

Тя напомни, че към настоящия момент се обсъждат различни проекти за издаването на ваксинационен паспорт, като в ЕС се коментират основно три варианта.

„Подобен документ ще бъде издаван във връзка с вече поставена ваксина. Възможно е с него да се сдобият и хора, които са изкарали Covid и са изградили естествен имунитет в резултат на инфекцията", разкри два от вариантите адвокатът.

По думите ѝ, трета възможност е предвидена за лица, които дори и да искат да им бъде поставена ваксина, „това не би било правилно съобразно техният здравен статус“.

Михайлова подчерта, че в България коронавирусната ваксинация е изцяло доброволен избор.

„Към настоящия момент работодателите също нямат право да налагат своето решение за ваксинация спрямо работниците и служителите си. Това е нарушаване на правата им. При подобни случаи може да бъде подаден сигнал към Главна инспекция по труда, а служителите могат да си търсят правата и по съдебен път, ако бъдат уволнени само на това основание“, съветва адвокатът.

Калина Михайлова сподели впечатленията си, че година в пандемична обстановка има влошаване на отношенията между пациенти, лекари и ръководните държавни органи в лицето на Министерство на здравеопазването. „Не са ясни нито правилата, нито алгоритъмът, нито  правилата, с които се търси справедливост“, е мнението на юриста.

Как се защитава общественият имунитет? Ще имат ли повече права ваксинираните срещу Covid-19 повече права от останалите? Противопоставят ли се групите на ваксинирани срещу неваксинирани?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
еййй, поне нещо позитивно от цчлата патаклама
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
не, защото всички ще си направим фалшиви падпорти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
: ))) и 40 девици на оня свят ше им носят шербет ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
neon7
преди 3 години
Get A Free Bag Of Marijuana With Your Covid-19 Vaccinehttps://***.forbes.com/sites/ajherrington/2021/01/14/get-a-free-bag-of-marijuana-with-your-covid-19-vaccine/?sh=d7ee9b02019a
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
https://***.youtube.com/watch?v=PaDaYpKWvV8Вербовка новых некромонгеров.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
ше пътуват само по зелени коридори ... докат покажат само "паспорта" и митничарите сами ше им дигат бариерата ... а пък по летищата кафенце и количка на тумбак ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още