IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Александрова: Няма място за паника заради ваксината на AstraZeneca

Спирането на ваксинацията с препарата от една част от страните в ЕС е нормална реакция предвид ситуацията, смята специалистът

20:21 | 17.03.21 г. 3
Проф. Александрова: Няма място за паника заради ваксината на AstraZeneca

Проблемът с ваксината на AstraZeneca идва от това, че клиничните проучвания се правят с няколко десетки хиляди доброволци, чрез които обикновено се улавят най-честите и честите странични ефекти. А тези нежелани събития след имунизацията, които се появяват по-рядко, например на всеки 1 на 5000 души, по-трудно могат да бъдат засечени.

Това обясни проф. Радостина Александрова, Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„В момента, в който ваксините стигнат до масовото приложение, тогава започва т.нар. IV фаза. И понеже тогава медицинският продукт се среща вече със стотици хиляди и дори милиони хора, започват да излизат на светло по-редките странични ефекти“, поясни гостът. 

Към момента няма данни тромбозите след прилагане на ваксината на AstraZeneca да са с по-висока честота в сравнение с тази, която се наблюдава при всички други хора, които не са получили такава ваксина. Във Великобритания са поставени 11 млн. дози и не отчитат увеличаване на тромботичните явления, уточни професорът.

По думите й няма място за паника и излишно притеснение. „Нека не забравяме, че няма как, която и да е ваксина да бъде разрешена за прилагане върху хора, ако тя не отговаря на определени много високи критерии“, припомня проф. Александрова. И допълни, че не би могла да заяви, че ваксината на AstraZeneca или която и да е друга, е идеална. „Няма такава ваксина. И няма такъв медицински продукт като цяло. Вземете което и да е лекарство от аптечката у вас и прочетете листовката – всички имат възможни странични ефекти", отбеляза експертът.

Според проф. Александрова спирането на ваксинацията с AstraZeneca от една част от страните в ЕС е нормална реакция предвид ситуацията. „Това трябва да успокои хората, защото показва, че системите за фармакологична бдителност работят“, обясни гостът.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
няяяма няма място за паника, сичко ше си мре бързо и спокойно, само боц и са ви отървали от мъките .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
ще стане ясно след 3-4 години ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
beinsa
преди 3 години
Маса народ измря от ваксинация вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още