IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Машинно ще се гласува в 9390 секции

Централната избирателна комисия показа бюлетината и машината за гласуване

17:50 | 18.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Централната избирателна комисия (ЦИК) показа бюлетината за гласуване на парламентарните избори, като бе направена и демонстрация как се прави избор при машинно гласуване. Избирателите ще могат да гласуват машинно в 9390 секции. ЦИК ще излезе с решение за препоръчителния начин за сгъване на бюлетината, но вероятно той ще бъде както обикновено, информира БГНЕС.

След като се откъсне от кочана, горният отрязък остава на кочана и трябва да се сгъне така, че да може да се сравнят двата номера на бюлетината и отрязъка, който е перфориран. След попълването от гласоподавателя той се поставя в кутията.

„Сгъването трябва да е така, че да се виждат двата печата, ако не се виждат бюлетината ще бъде невалидна“, обясни говорителят на ЦИК Таня Цанева.

Изтича крайният срок за секции и заявления

От ЦИК напомниха, че избирателите с трайни увреждания трябва да заявят желанието си да гласуват с подвижна секция до 20 март чрез електронно заявление или с пълномощник в общината. Когато тези заявления са десет или повече, ще бъде образувана секция с подвижна избирателна кутия. Тези секции ще функционират отделно от COVID секциите.

Към 22 март кметовете на общините трябва да направят предложение до районните избирателни комисии (РИК) за съставите на подвижните избирателни секции за избирателите с трайни увреждания.

Избирателите, които имат различни постоянни или настоящи адреси, до 20 март също трябва да подадат заявление по образец, като от ЦИК препоръчват това да стане през сайтовете на общините по постоянен адрес.

До 20 март една група гласоподаватели, сред които членове на РИК и наблюдатели, могат да подават заявление за гласуване на друго място, то е универсално и се подава в общините.

Машинно гласуване

Всяка машина ще бъде разположена в секцията още в съботния ден, ще бъде проведено обучение на секционната избирателна комисия, а в изборния ден в неделя неин член ще я активира и отпечата свидетелство, т.нар. нулев протокол за откриване на изборния ден.

Нулевият протокол съдържа списък с партии и кандидати с преференции. За разлика от хартиената бюлетина, при машината за гласуване при избиране на преференцията се визуализира името на кандидата.

Гласоподавателят получава от СИК карта, която е предвидена само за него и избира предпочитаната партия и кандидат. След гласуването излиза хартиен документ - разписка с QR код, който трябва да се постави в отделна урна, предвидена за машинното гласуване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още