fallback

Борисов: Твърдо ще отстояваме националната си сигурност и независимост

Великобритания и САЩ заявиха, че застават на страната на България в шпионския скандал

14:48 | 20.03.21 г. 1

Премиерът Бойко Борисов. Снимка: Министерски съвет

Нашето евроатлантическо партньорство е незаобиколим фактор. По същия начин методично, при всеки един случай, твърдо ще отстояваме националната си сигурност и независимост, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Силистра, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът коментира темата за разкритата група за шпионаж в страната. Министър-председателят поздрави прокуратурата и службите за свършената работа и изрази недоумение от голямото „радиомълчание“ на другите институции в България по въпроса. „За пореден път се налага да се обявяват за нежелани руски дипломати и с вчерашната операция отново се обръщам към техните ръководители – да спрат да шпионстват в България. Дружбата си е дружба“, добави Борисов.

Премиерът посочи безспорната евроатлантическа ориентация на страната ни и напомни за огромната работа, свършена от правителството за диверсификация в сферата на енергетиката и на военната техника.

Междувременно Великобритания съобщи, че застава зад България срещу „зловредната дейност“ на Русия в страната и допълни, че Москва се стреми да подкопае суверенитета на съюзник от НАТО, предава Ройтерс.

„Ние напълно подкрепяме усилията на България в разбиването на предполагаем шпионски кръг и предприемането на стъпки за справяне с враждебните действия на Русия на нейна територия“, заяви британският външен министър Доминик Рааб в Twitter.

Реакция по разследването за шпионаж в полза на Русия дойде и от Вашингтон.

"България е приятелска страна, съюзник в НАТО и партньор. Внимателно следим разследването по обвиненията в шпионаж в полза на Русия. Съединените щати подкрепят силно суверенитета на България и застават на страната на българите срещу тези зловредни действия на нейна територия". Това се казва в публикувано в Twitter изявление на говорителя на американския Държавен департамент Нед Прайс, цитирано от БНР.

Вчера от прокуратурата обявиха, че са задържани настоящи и бивши военни, както и жена с българско и руско гражданство. Групата е предоставяла на служител в руското посолство секретна информация от военен и високо-технологичен характер.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов уточни, че те са събирали информация за модернизацията на армията, като сред тях са и двама служители на министерството.

От посолството на Русия реагираха вчера с изявление на своята Facebook страница, в което посочват, че са очевидни „непрестанни“ опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира руската страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:55 | 12.09.22 г.
fallback