fallback

Медиана: 11% от избирателите, които твърдо ще гласуват, все още не знаят за кого

При сегашната конфигурация на партиите е проблем както запазването на статуквото, така и формиране на мнозинство около опозиционни формации

12:53 | 25.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Десет дни преди изборите на практика всички въпросителни остават. Не може да се определи колко избиратели ще се явят пред изборните урни. Това констатират социолозите от агенция Медиана в най-новото си изследване, проведено от 16 до 23 март с 1004 човека чрез пряко стандартизирано интервю.

Към момента около 3,4 милиона избиратели декларират, че твърдо ще гласуват. Прави впечатление обаче, че тази декларативна изборна готовност намалява с приближаването на изборите. Това е точно обратното на всичко наблюдавано на предходни избори и може да  предвещава значително снижаване на реалната изборна активност, очакват от Медиана.

От проучването се разбира, че 11% от избирателите, които са заявили, че твърдо ще гласуват, все още се колебаят коя партия да изберат. Това означава, че 350 хиляди избиратели се колебаят в избора си, а вероятно и дали въобще да гласуват. Отдръпването на тези избиратели от изборите или масираното им насочване към една или друга политическа формация може драстично да промени картината на политическите нагласи в страната, смятат социолозите. 

На този етап те не могат да кажат със сигурност колко ще са партиите в парламента. Данните към момента показват, че те могат да бъдат както само четири, така и осем. Засега сигурни могат да бъдат само четири политически формации – ГЕРБ, БСП, ДПС и „Има такъв народ“. Още четири формации имат шансове, но всички те се намират твърде близо до 4-процентната бариера за влизане в парламента – „Изправи се! Мутри Вън!“; Демократична България; ВМРО и Воля/НФСБ.

Не може да се отговори категорично и коя политическа формация ще бъде първа, коя втора и коя трета. Засега ГЕРБ води пред БСП като разликата е около 150 хиляди гласа в полза на управляващите. Разликата между БСП и „Има такъв народ“ е около 300 хиляди гласа, а тази между ДПС и Слави Трифонов  е около 70 хиляди. Колебаещите се дали и за кого да гласуват са над 350 хиляди.

Това, което данните позволяват да се каже, е, че в обществото е налице подчертано желание за промяна на управлението, но няма преобладаващо мнение кой може да бъде субекта на тази промяна.

При конфигурацията очертана към момента е проблем както запазването на статуквото, така и формирането на мнозинство около опозиционните формации.

Според социолозите това е картина (снимка) на обществените и политически настроения и нагласи на хората към момента и те са категорични, че това не е прогноза и от избирателите зависи да я променят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
fallback