fallback

Каракачанов: Сред първите по смъртност сме, защото съобщаваме данните честно

Другите страни имат друга методология за докладване, твърди вицепремиерът

10:59 | 25.03.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Не разбирам каква е тази наша черта – да изкарваме всичко най-лошо. Погледнете Европа – почти навсякъде всичко е затворено. Според възможностите на нашата икономика България се справя добре. Това каза в ефира на Нова телевизия вицепремиерът и председател на ВМРО Красимир Каракачанов.

Той обяви, че „тези дни“ ще бъдат гласувани още средства за „Ремдесивир”. На въпрос как си обяснява високата смъртност от коронавирус у нас, Каракачанов обясни, че България съобщавала данните си „честно“, а другите страни ползват различна методология и явно оттам идват разминаванията. 

“България няма по-висока смъртност от своите съседки. Ние отчитате всеки смъртен случай, дори и тези с множество придружаващи заболявания, а другите страни имат друга методология на отчитане. Няма логика при 5000 заразени в България и толкова в Македония – в Македония да има по-малко смъртност. Може би нашите медици честно и откровено информират обществото, а там не мога да кажа как ги записва Северна Македония“, заяви той и отчете, че военно-медицинските болници, за които той отговарял, се справят перфектно с пандемията. Каракачанов обясни, че ако влезе в управлението, би наложил мерки като във Военно-медицинските болници.

Вицепремиерът е на мнение, че по време на избори най-много се лъже и така отказа да коментира слуха, че е възможно да не се проведат изборите. Подобна ситуация не е коментирана на никакви институционални нива, подчерта още лидерът на ВМРО.

„Провеждаме избори по време на пандемия. И други го правиха преди нас. Аз смятам, че Централната избирателна комисия ще се справи, но е нормално да има опасения. Вероятно ще се забави заради двата вида гласуване, могат да възникнат и спорове, най-вече заради гласуването в чужбина. Да не гадаем, в крайна сметка такава е ситуацията”, смята той.

Относно Северна Македония и поправка в ЕС, която осъжда „провокативни изявления на правителствени представителите, Каракачанов обясни, че не признава „безсмислиците, наречени политическа коректност”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
fallback