IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК направи демонстрация на сигурността на машинния вот

Няма разминаване при сравняване на данните от машинния протокол с ръчно преброяване на контролните разписки, видяха присъствалите пред парламента

17:02 | 30.03.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимки: Димитър Кьосемарлиев Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев Investor Media Group

Десетки граждани проявиха интерес към пробното машинно гласуване, организирано от Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК). Комисията разположи две устройства за гласуване пред сградата на парламента, предаде БГНЕС.

„От телевизията разбрах, че ще има демонстрация, затова съм дошла“, разказа Цветанка Пачева, която смята да гласува машинно на 4 април. Тя е категорична, че пробите са я уверили, че гласуването е лесно.

Голямата част от хората, присъствали на демонстрацията, потвърждават, че нямат никакви притеснения за технологията на гласуване, както и за честността при отчитане на техния вот.

Всички присъстващи, сред които и членове на секционни избирателни комисии, след като се запознаха с начина за гласуване с машини провериха дали правилно се отчитат подадените гласове. Те се увериха, че няма разминаване при сравняване на данните от машинния протокол с ръчно преброяване на контролните разписки.

Investor.bg припомня, че машините за гласуване в изборния ден ще бъдат общо 9390, като всяка от тях ще пристигне в определената секция още в събота, но ще бъде активирана в неделя.

Машината ще отпечатва бележка, която ще се нарича нулев протокол за начало на изборния ден. За разлика от хартиената бюлетина, на машината ще се показва и името на кандидата при маркиране на преференцията. На гласоподавателите се дава карта, която трябва да бъде поставена в слота на машината, а едва след това екранът визуализира бюлетината, наподобяваща хартиената.

Личен избор на всеки един гражданин е дали да упражни правото си на глас машинно или с традиционната хартиена бюлетина.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още