fallback

Концесионери искат освобождаване от такси срещу безплатни чадъри на плажа

Държавата да доплати на концесионера да се грижи за плажа при нужда, предлагат от БХРА

17:47 | 31.03.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Чадърите и шезлонгите на плажа да са напълно безплатни поне през следващите 3 години срещу освобождаване от концесионни такси и плащания на концесионерите и наемателите на плажовете. За това настояват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Те са изпратили предложенията си до премиера Бойко Борисов и до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова

Организацията възразява срещу предвидените промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), свързани с цените на плажните услуги. В проекта за промени, публикуван преди дни, се предлага концесионерите и наемателите на плажове и това лято да получат отстъпки от дължимите към държавата плащания, ако намалят цената на плажните принадлежности с поне 50%.

От БХРА обаче настояват за освобождаване от концесионна такса на плажовете за срок от 3 години срещу ангажимент за предоставяне на безплатни шезлонги и чадъри на плажовете. 

Според тях това  е една от мерките за оцеляване на летния ваканционен туризъм.

За целта държавата следва да освободи от концесионни такси и плащания концесионерите и наемателите на плажовете срещу ангажимент за предоставяне на безплатни шезлонги и чадъри. А в случай, че е необходимо, държавата и да доплати на концесионера да се грижи за плажа, пише в становището. Предоставените услуги трябва да са безплатни или да са на изключително ниски цени. Като под ниска цена ние не разбираме по 5 лв. за чадър или шезлонг, уточнява се в писмото.

В аргументите на бранша се посочва още, че излизането от тежката криза ще изисква време през следващите минимум 3-4 години, през което ще бъдем и в остра битка за всеки турист с нашите основни конкурентни пазари – Турция, Гърция, Египет, Хърватия. Тези държави освен огромни бюджети за реклама предлагат на местния бизнес и сериозни стимули за привличане интереса на туроператори, агенти и туристи към съответната дестинация.

За разлика от хотелиерите в конкурентните ни дестинации, в които рискът се поема от държавата и хотелиерите се подпомагат сериозно, в България единственият сектор от туризма, който не е подпомогнат и обезщетен, е хотелиерството, се казва още в писмото до премиера.

В момента оцеляването на летния ваканционен туризъм е под въпрос и основно зависи от това дали държавата би се лишила от концесионните възнаграждения (50% от тях отиват в общините) на стойност 8 млн. лв., изчисляват от БХРА. Според тях държавата може да се лиши от тези 8 млн. лв. в името на оцеляването на летния ваканционен туризъм. От организацията също така не са съгласни с изтъкнатите доводи за увеличаване площта на заведенията по плажа.

С така направеното предложение, вместо да подсигурим колкото се може повече плажна ивица с цел разполагане на повече чадъри в съответствие с мерките срещу КОВИД- 19, се постига обратен ефект, т.е. намаляване на пространството и възможностите за летуване. С допускане на това предложение, заведенията по плажа ще превземат голяма част от територията, пише в писмото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:44 | 12.09.22 г.
fallback