fallback

НСИ: COVID-19 се отразява катастрофално на демографските процеси

Заради пандемията има увеличение на населението в селата, твърди Магдалена Костова, директор на дирекция "Демографска и социална статистика"

09:29 | 13.04.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

COVID-19 се отразява катастрофално на демографските процеси. България се обезлюдява със сериозни темпове и една от причините през последната година е коронавирусът. Това каза пред Нова телевизия Магдалена Костова,  директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в Националния статистически институт (НСИ).

„През последните 10 години умират между 108 и 110 000 души годишно, а миналата година са си отишли 124 000 българи. В историята ни сме имали подобни числа през 1918 г., когато след Първата световна война сме загубили 151 000 души”, обясни експертът. По думите й смъртността е била изключително висока по време на пиковете на вируса - през ноември и декември имахме три седмици, през които смъртността бе голяма - 4500 души умираха на седмица, добави тя. 

Костова обясни още, че в момента, в който се покачи нивото на заразените с COVID-19, смъртността го следва. „Тук вече влизат и случаи, при които не става въпрос директно за коронавирус – хора умират и заради занемаряване на хронични заболявания, липса на навременна медицинска помощ и заради претоварване на лекарите“, добави тя.

На въпрос дали България се очертава като световен рекордьор по смъртност, Костова обясни, че коефициентът през тази седмица е 32 на 1000 души, а такъв е бил и по време и след Първата световна война.

Директорът на дирекция "Демографска и социална статистика" обърна внимание, че в същото време раждаемостта в страната остава на много ниски нива през последните години. „Коронавирусът се отразява и задълбочава негативната тенденция, тъй като хората от страх отлагат раждането на децата“, коментира тя. По думите ѝ от 1990 г. всяка година намалява броя на бебетата, а раждаемостта не може да компенсира смъртността и страната ни има отрицателен прираст. „Имаше един период между 2003 г. и 2008 г., когато България беше в икономически подем. Тогава имаше увеличение на раждаемостта“, заяви експертът.

Най-бързо обезлюдяващите градове са Видин, Враца, Монтана, Габрово и Кърджали. Там смъртността е изключително висока.

За първи път от години населението на София е намаляло. „Това се дължи изцяло на вътрешната миграция през март и април минавалата година. Много хора смениха настоящия си адрес заради КПП-тата. Затова имаме увеличение на населението в селата. Нещо повече - за първи път имаме увеличение на населението в селата, което е странно, извънредна ситуация”, поясни тя.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:23 | 12.09.22 г.
fallback