fallback

"Има такъв народ" се отказва от мажоритарния вот

Този парламент закъсня с 6 месеца, коментира представителят на втората по големина група в 45-ото Народно събрание

11:04 | 15.04.21 г. 13

На този етап "Има такъв народ" няма да внася предложение за промяна на изборната система и мажоритарен вот, стана ясно от изказването на представителя на партията при откриването на 45-ото Народно събрание Тошко Йорданов.

Основната задача пред парламента ще е промяната в Изборния кодекс, заяви той. По думите му целта е всеки българин да може да гласува.

Предложенията, които ще бъдат внесени още днес, в първия ден на парламента, включват премахване на ограничението за брой изборни секции в чужбина, възможност за гласуване на българите в чужбина по пощата, видеонаблюдение в секциите и смяната на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Йорданов беше категоричен, че няма да има предложение за мажоритарен вот, но ще бъде внесено предложение за намаляване на субсидиите за партиите до 1 лев на получен глас.

Този парламент закъсня с шест месеца, защото властта се беше вкопчила във властта и отказа да изпълни нормалната процедура - предсрочни избори, заяви още представителят на втората по големина парламентарна група в Народното събрание.

Той допълни, че парламентът няма да изкара пълния си мандат. "Ще изкара колкото трябва и много скоро ще стане ясно колко", каза още Йорданов.

Предложението за мажоритарен вот беше включено в референдум, проведен по искане на "Шоуто на Слави" през 2017 година. Идеята беше България да бъде разделена на 240 едномандатни района и да се проведат мажоритарни избори в два тура, но 44-ото Народно събрание отхвърли искането.

2,5 млн. души подкрепиха референдума на "Шоуто на Слави", а водещият Слави Трифонов няколко години по-късно вече е лидер на "Има такъв народ".

Според Тошко Йорданов такава промяна трябва да направи само партия с мнозинство, каквото ИТН няма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:39 | 13.09.22 г.
fallback