fallback

Ангелов: Над 1 милион българи са защитени от COVID-19

Постигнахме изключително много в сравнение с други държави в борбата с вируса, каза здравният министър в оставка Костадин Ангелов

10:48 | 29.04.21 г. 4

Над 1 милион български граждани са защитени към този момент от COVID-19, каза здравният министър в оставка Костадин Ангелов на редовния седмичен брифинг. Той уточни, че визира общия брой на преболедувалите COVID-19 и ваксинираните.

Потвърдените случаи на COVID-19 в страната до момента са 402 497. Заедно с ваксинираните минават 1 милион, каза Ангелов.

На национална база отново се отчита трайна тенденция на намаляване на процента на заетите легла в болниците - 53% са заетите легла за неусложнени пациенти и 58% са заетите за интензивни пациенти. Общо 13 145 са медиците от началото на пандемията, които са се заразили с коронавирус. Активните случаи са 949, 104 са в лечебните заведения, а 10 души са в интензивните структури.

„Числата намаляват, защото при лекарите вече постигнахме колективен имунитет“, уточни Ангелов

Той показа няколко таблици, които показват мястото на България спрямо други държави в Европа по заболеваемост.

„Германия и Италия с по-висок индекс на строгост на мерките не могат да постигнат това, което ние постигнахме с нашите мерки. Българите си връщаме все повече свободата и нормалния живот. Постигнахме го благодарение на усилията на всички, на спазването на мерките“, каза проф. Ангелов.

Той заяви, че не иска да бъде скромен и заяви: „Постигнахме изключително много в сравнение с други държави в борбата с пандемията”.

За поредна седмица се отчита положителна трайна тенденция по отношение на излекувани – потвърдени случаи. Потвърдените случаи за последните 7 дни са 9594, а излекуваните са над 17 000. Това означава, че приблизително два пъти повече е броят на излекуваните от този на заразените.

За последните 14 дни по заболеваемост страната ни се нарежда на 18-о място в Европейския съюз и на 6-о място на Балканския полуостров. По смъртност сме на 2-о място в ЕС, след Унгария, и на 3-о място на Балканите, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

В страната вече 10 области са със заболеваемост под 300 на 100 хил. души. Само 7 области са със заболеваемост между 400 и 500 на 100 хил. души.

"Седмичната положителност на тестовете продължава да спада и се движи под 10%. И хората, приети в интензивни отделения, и смъртността спазват тази тенденция”, посочи той и призова за отговорно поведение, докато постигнем колективен имунитет. 

„На двуседмична база имаме намаляване на новозаразените с 42 на сто, на едноседмична – с 23 на сто. Смъртността на двуседмична база е 16 процента, на едноседмична – 17 процента – т.е .имаме доста сериозно намаляване през последните седем дни”, заяви проф. Венцислав Мутафчийски.

„Намаляват и хоспитализациите, въпреки че в големите болници най-вероятно това ще се усети по-отчетливо по-нататък, ако се запази тази тенденция”, каза още той.

„Зелените коридори“, които отварят от утре за десет дни - до 9 май, ще бъдат с ваксината на Pfizer, уточни Ангелов.

„Към момента извършените ваксинации са малко над 775 хил. До дни с този темп на имунизация можем да надминем 800 хил. ваксинирани български граждани. Най-много използвани дози са тези на Pfizer, следват AstraZeneca и Moderna. Ваксинациите се извършват основно в лечебни заведения, където има разкрити имунизационни кабинета”, посочи председателят на Националния ваксинационен щаб професор Красимир Гигов.

„Ако запазим този темп на ваксинация, който е в момента, в края на август България ще постигне колективен имунитет. Ако увеличим темпа, тъй като има възможност за това, още в края на юни може да бъде постигнат“, каза Ангелов.

На 10 май ще бъде отворена и електронната система за записване ва имунизация и хората ще могат да получат избраната от тях ваксина срещу COVID-19. Органите на МВР са включени и при заявка на лични лекари се създава организация за доставка на ваксини до отдалечени населени места.

Костадин Ангелов каза още, че днес ще издаде заповеди, свързани с извънредната епидемична обстановка и нейното продължение. „Ще забраним влизане от Индия и още няколко държави, за да не поставим под риск хората от нашата страна", уточни той.

Проф. Мутафчийски коментира, че сегашната вълна в Индия се причислява за нов щам – т.нар. индийски вариант, който все още остава спорен в научната общност. Той призова да бъдем особено внимателни и да знаем, че нищо не е свършило.

Във връзка с поредното разхлабване на ограничителните мерки Костадин Ангелов каза: „Към днешна дата можем да си позволим да се отворят заведенията“ и побърза да допълни, че веднага може да се реши друго, ако се налага.

„Не се притесняваме да вземем популярни или непопулярни решения”, каза министърът в оставка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:30 | 11.09.22 г.
fallback