IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ограничението за секции за страни извън ЕС падна

При избори за членове на Европейския парламент от България такива секции се образуват само в държави членки на ЕС

11:36 | 29.04.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Димитър Кьосемариев, Investor Media Group</p>

Снимка: Димитър Кьосемариев, Investor Media Group

Със скандали и гласове на ръба парламентът премахна ограничението за разкриване на до 35 секции за гласуване в страните извън Европейския съюз. Въпреки че ГЕРБ и БСП бяха против отпаданети на ограничението, те събраха само 107 гласа, а другите партии "Има такъв народ", ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" имаха 117 гласа "за". Осем депутати от партията на Бойко Борисов се въздържаха.

Така в чужбина секции ще се образуват в посолствата и консулствата, на места, където са подадени поне 40 заявления, както и където в последните пет години е имало поне една секция със сто избиратели. Така ще има възможност за повече секции във Великобритания, САЩ и Канада, но и в Турция.

При избори за членове на Европейския парламент от България такива секции се образуват само в държави членки на Европейския съюз, предава БТА. 

Ръководителите на дипломатическите или консулските представителства изпращат мотивирано предложение до Централната избирателна комисия не по-късно от 22 дни преди изборния ден.

Секции ще могат да се откриват и в местата, в които на проведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. Списъкът на местата се обявява от ЦИК не по-късно от 50 дни преди изборния ден.

В дебата имаше аргументи за отпадане на ограниченията, защото така ще бъде улеснен вотът на наши сънародници във Великобритания, САЩ, Канада и др.

От друга страна, бяха изразени опасения, че това обслужва ДПС и гласуването в Турция.

Отново делим гражданите на живеещи в България, в ЕС и в страни, извън ЕС, изтъкна председателят на парламента Ива Митева. Тя добави, че няма такава практика в друга държава-член на ЕС, където гражданите да се делят въз основа на това къде живеят. 88 хиляди българи във Великобритания заявиха, че искат да гласуват и заради ограничението бяха лишени от това право, даде аргумент Митева. Абсолютно недопустимо е да се възпрепятства правото на глас на българските граждани, когато не им осигуряваме алтернативния способ да отидат и да гласуват - по пощата, например, изтъкна тя.

Вежди Рашидов /ПГ ГЕРБ-СДС/ посочи, че трябва да мислим как да подредим нашия живот, на тези, които живеем в тази държава. Тези, които плащат данъци на други държави, не ми се струва, че трябва да определят моя начин на живот, допълни той като уточни, че законодателството предвижда да признаем, че всички са граждани на българската държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Asdf1234
преди 2 години
Интересно, защо ли умните хора са направили така. Само в страни на Европейския съюз - ти да видиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още