fallback

Кирил Петков: Специална комисия влиза в ББР

Служебният министър на икономиката посочи, че близо 1 млрд. лева от банката са отишли в едва 8 фирми

19:05 | 16.05.21 г. 10

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че специална комисия ще влезе в Българската банка за развитие (ББР), за да види защо е подпомагала 8 души, от които 4-ма може би са свързани индиректно с Делян Пеевски. Това каза министър Петков по bTV в предаването „120 минути“.

Кирил Петков обяви, че назначава комисия за публичен контрол на средствата и за прозрачност заедно с Агенцията за финансов контрол и с одитния отдел на Министерството на икономиката, за да влезе в ББР.

„Да видим как са изразходвани тези средства и защо по устав и по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес, а се дава почит 1 милиард на 8 човека, от които 4 са може би свързани“, коментира Петков. 

Според него и другите „не са случайни“. „За мен беше интересно да видя първия доклад на Сметната палата за ББР или банката, финансирана с държавни пари – нейната основна мисия е да финансира малки и средни предприятия, да помага на малкия бизнес, който не успява да се финансира от част от търговският банки.

Петков посочи, че първите 8 кредита към 8-те големи клиента са за 946 милиона лева, което значи, че над 118 милиона лева е получил всеки от тях - огромни държавни средства са дадени само на 8 компании, каза министърът. И посочи, че с тези пари може да се финансират 946 фирми.

Министърът на икономиката се позова на журналистически разследвания, според които вероятно има недиректна връзка с Пеевски за четири от фирмите, получили средства. „Над 500 милиона са дадени на тези фирми“, каза още служебният министър на икономиката.

От петък ББР вече е сто процента собственост на държавата, поясни Петков, като обясни, че търговска банка е имала участие в ББР досега.

Надзорният съвет на ББР ще бъде освободен, за да влязат професионалисти, които знаят какво правят, каза още министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:42 | 13.09.22 г.
fallback