fallback

Прокуратурата ще разследва всички санкционирани от САЩ лица

Срещу Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов вече се водят дела, а за Васил Божков има разследване

14:10 | 03.06.21 г.

Прокуратурата обяви, че започва проверка на оповестената от Държавния департамент на Съединените щати информация за корупционни действия от страна на Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.

От държавното обвинение уточняват, че срещу Манолев, Томов и Харалампиев се водят дела, а срещу Божков има разследване.

Още през 2018 г. Специализираната прокуратура проведе разследване срещу две от лицата, бивши представители на изпълнителната власт, в хода на което са  доказани злоупотреби с български документи за самоличност. Те са предадени на съд за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари. Към момента делото се разглежда от Специализирания наказателен съд, посочват от държавното обвинение. 

През 2019 г. Окръжна прокуратура – Благоевград е образувала и приключила с внесен обвинителен акт в съда наказателно производство за извършени незаконосъобразни действия с цел получаване на средства от фондовете на Европейския съюз срещу едно от лицата, бивш заместник-министър, напомнят от прокуратурата за воденото дело срещу Александър Манолев.

Що се отнася до Васил Божков, от държавното обвинение припомнят, че през миналата година са образувани досъдебни производства и са събрани доказателства за ръководене на организирана престъпна група, съучастие в престъпления по служба, търговия с влияние, подкупи, изнудване и други престъпления с висока обществена опасност.

Бизнесменът е привлечен задочно в качеството на обвиняем, тъй като се укрива от компетентните органи в чужбина с цел осуетяване на разследването и избягване на наказателна отговорност. Предприети са необходимите действия за международно издирване с цел екстрадиране, уверяват от ведомството на главния прокурор.

Всички престъпления, за които е ангажирана наказателната отговорност на посочените лица, са корупционни и попадат в Единния каталог на корупционните престъпления, въведен със заповед на главния прокурор през 2014 г., в изпълнение на препоръките на Европейската комисия във връзка с Механизма за сътрудничество и проверка. Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:10 | 12.09.22 г.
fallback