fallback

Тошко Йорданов: Действията на ИТН след изборите зависят от резултата

Имаме планове за всеки един случай, каза зам.-председателят на партията

14:01 | 06.06.21 г. 6

Партия "Има такъв народ" разполага с планове за действие след вота на 11 юли, но те ще станат ясни, след като се видят резултатите. Това заяви пред БНР Тошко Йорданов, заместник-председател на ИТН.

Утре ще стане ясно дали Слави Трифонов ще бъде част от листите на "Има такъв народ" за предсрочните избори, посочи още той.

Йорданов подчерта, че политическата сила няма да прави коалиция с "партиите на статуквото - ГЕРБ, БСП, ДПС или с подкрепящи партии на ГЕРБ".

"Вариантите са всякакви. Спрямо резултатите от изборите ще постъпим правилно. ... Ако българският народ иска да бъде изчегъртан моделът на ГЕРБ, нека да излезе и да гласува", призова той. Попитан дали са готови на компромиси за правителство на малцинството, Йорданов каза, че не са ясни тези неща. Ще станат ясни, когато минат изборите.

„Ние можехме и предния път да съставим правителство, въпросът е кое е правилно за страната. Миналия път не беше правилно да се състави правителство при конфигурацията в парламента. Ще стане ясно какво ще се случи след изборите. Говоренето с условности не е нещо, което може да очаквате от нас“, каза Йорданов.

„Ако българският народ иска да бъде изчегъртан моделът ГЕРБ, нека да излезе масово да гласува. Имаме планове за всеки един случай...не съм длъжен да го казвам и предварителното говорене е абсолютно безсмислено“, каза Йорданов. 

"Изпитвам съмнения за всякакви социологически резултати. Истината се проявява по време на избори, всичко останало е гадаене на врачка", добави Йорданов.

Във връзка със санкциите от САЩ по закона Магнитски Йорданов каза, че действията на САЩ са следствие от това, което направи обществото ни. 

"Може да се каже, че българското гражданско общество и САЩ са партньори на полето на демокрацията, мненията им съвпадат. Санкциите на САЩ са след това, което направи българското общество", коментира той. Мнението на САЩ и мнението на българите съвпадат. Посочените лица в американския списък със санкции е ясно отдавна, че са корумпирани. Казаното от САЩ няма как да бъде пренебрегнато.

Йорданов посочи, че информацията за санкционираните лица е имало и в българските медии, но официалните органи са се правили, че това не се случва.

В коментар за работата на служебното правителство заместник-председателят на ИТН даде висока оценка на министрите на икономиката - Кирил Петков, на финансите - Асен Василев и на вътрешните работи - Бойко Рашков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:53 | 13.09.22 г.
fallback