fallback

Хампарцумян: Очаква ни бум на потреблението и на инвестициите

Възможно е поскъпване на кредитите, но не рязко и не скоро, прогнозира финансистът

11:04 | 18.06.21 г. 10

Очаква ни бум на потреблението и на инвестициите, прогнозира пред bTV финансистът Левон Хампарцумян.

Той е категоричен, че икономиката ни не е пострадала толкова от пандемичната здравна криза, колкото са били очакванията.

Според него инфлацията ще се покачва плавно и за дълго време, без да стане хиперинфлация. Това по думите му е добре за хората, тъй като и заплатите им ще се покачат и потреблението ще се повиши.

„След ограничаването за повече от година на хората им се живее по начина, по който го правеха и преди пандемията“, каза Хампарцумян и затова очаква ръст на потреблението.

Той отбеляза, че пандемията ускори проявата на дисбаланси, които и без нея съществуваха.

„В този смисъл общото усещане е за инфлация", коментира Хампарцумян и уточни, че се задава период на относително висока инфлация – продължителна, но не хиперинфлация.  Цените бавно вървят нагоре, но това не е непременно лошо. За България означава, че на тези хора, които сега влизат на работния пазар, заплатите им също ще тръгнат нагоре. Стойността на стоките и услугите ще тръгне нагоре, което означава, че компаниите ще имат по-високи доходи и ще плащат по-високи данъци на държавата. Въпросът е това да се държи в определени граници и да не излезе от контрол.“

Хампарцумян смята, че е възможно поскъпване на кредитите, но потвърди, че то няма да бъде рязко и няма да се случи скоро, а през следващите няколко години.

Финансистът напомни, че България заема едва 0,4-0,5% от стопанския оборот на Европейския съюз, а може да има по-голяма част.

„Въпросът е дали ще си намерим точното място в постпандемичния свят, за да произвеждаме стоки и услуги, които някой да иска да купи на новите по-високи цени“, подчерта банкерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
fallback