fallback

Вероятно вариантът „Делта" на COVID-19 ще доминира през есента

Вариантът, произлизащ от Индия, е с около 60% по-заразен от британския, каза вирусологът проф. Радостина Александрова

11:00 | 21.06.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Към момента няма данни „Делта" вариантът на коронавируса да е по-опасен за деца и млади хора. Хората, които са ваксинирани с две дози от която и да е ваксина, не са изложени на риск от заразяване с този вариант, с малки изключения.

Това заяви по БНТ епидемиологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова. Информацията основно идва от Великобритания, където на практика този вариант е изместил предишния. Това според нея е типично за този тип вируси.

„В САЩ доказват, че около 10% от всички доказани варианти е „Делта". И прогнозата им е, че той ще започне да доминира през есента, което може би се отнася и за европейските страни", каза вирусологът.

По думите ѝ във Великобритания вече се вижда, че ваксинираните с две дози хора две седмици след втората доза са в много голяма степен предпазени поне от риска да бъдат лекувани в болница и от тези, които сега са там в болница, се вижда, че незначителен е процентът на хората, които са ваксинирани. 

Според нея в момента данните от статистиката у нас са много добри и е спаднала голямата вълна.

„Това се дължи основно на закономерностите, на които се подчинява епидемичният процес. Всяка епидемична вълна, след като започне, достига определен връх, който би могъл да бъде по-висок или нисък, след което започва да спада. Толкова е по-ниска епидемичната вълна, колкото е по-голям процентът на хората, които имат имунитет към даденото заболяване", обясни проф. Кожухарова.

По думите на експерта не може да се изчисли в реални числа какъв е ефектът от взетите мерки на практика. Единствено от ваксината можем да имаме относително точни изчисления, които да покажат с какъв процент ваксинацията въздейства на епидемичния процес, каза епидемиологът.

Проф. Кожухарова беше категорична, че няма противопоказания за хронично болните хора да се ваксинират. „Хроничните заболявания са показание, а не противопоказание", отбеляза тя, съветвайки децата, при които има сериозни хронични заболявания, да бъдат ваксинирани след съвет на педиатър.

В повечето европейски страни процентът на ваксинираните най-възрастни хора - над 80 години, достига почти до сто. Тук е 10 – 20 процента, посочи още специалистът и призова да се използва този летен сезон, в който винаги има известна пауза в дихателните инфекции, хората да се ваксинират. А не през септември „да се струпаме на опашки, защото през септември по друг начин ще говорим за дихателните инфекции - отново те ще започнат да се увеличават", коментира вирусологът.

Според нея към момента няма никакви белези за изчезване на коронавируса и той ще бъде като сезонния грип. Но когато един вирус престане да бъде нов, той престава да бъде и от медицинска гледна точка, и от психологическа гледна точка сериозна опасност.

Относно преваксинирането проф. Кожухарова заяви, че то вероятно ще се отнася основно за рисковите групи.

„Делта“ вариантът на COVID-19, произлизащ от Индия, е с около 60% по-заразен от британския вариант, познат като „Алфа“. Това обясни по bTV вирусологът проф. Радостина Александрова и допълни, че е „Делта“ е два пъти по-заразен от оригиналния вариант, който беше изолиран в Китай. По думите ѝ е спорно дали заразата протича по-тежко при него, но според някои експерти е възможно да има усложнения. „Факт е, че в някои области на Великобритания започва да се качва броят на хоспитализираните. Над 90% от случаите на Острова се дължат на варианта „Делта“. По-добре се приспособява, благодарение на мутациите, които е придобил – основно в шипчето“, уточни експертът.

Вирусологът обясни, че топлите температури не влияят върху разпространението, като даде пример с Индия, където драматично нараства броят на случаите. Тя допълни, че експертите предупреждават страните, в които „Делта“ е локализиран, да не подценяват ситуацията, защото той може да предизвика нова вълна. „Особено в случаите, когато броят на ваксинираните не е достатъчно висок. Според експертите е напълно възможно ситуацията в България да се обърне и този вариант да обърне хода на пандемията. Никой от нас не бива да забравя, че през лятото трябва да се подготвим за есенно-зимния сезон“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:13 | 13.09.22 г.
fallback