IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комитова: Няма опасност да се спре „Хемус“ или поддръжката на други магистрали

Служебният министър отговори на твърдението на „Автомагистрали“ ЕАД, че дейността им е блокирана

18:41 | 28.06.21 г.
<p>
	Министърът на регионалното развитие Виолета Комитова инспектира в началото на юни строителството на магистрала &bdquo;Хемус&ldquo;. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Министърът на регионалното развитие Виолета Комитова инспектира в началото на юни строителството на магистрала „Хемус“. Снимка: БГНЕС

„Няма опасност нищо да се спре. Аз се грижа всеки ден за това нещо и няма да допусна нищо да се спре – нито поддръжка, нито строителство“. Така министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова отговори на твърдението на „Автомагистрали“ ЕАД, че са изправени пред колапс и не могат да продължат дейността си, включително и по изграждането на автомагистрала „Хемус“, съобщава bTV.

От „Автомагистрали“ са недоволни, че служебният министър е поискала от търговските банки да не допускат разплащания над определения от нея лимит от 10 000 лв. на седмица. Има реална опасност да се блокира строителството на магистрала "Хемус", уточняват от дружеството в писмо до медиите.

Държавното дружество е поставено в невъзможност да извършва редовните си месечни плащания към доставчици на услуги и суровини, което ще блокира дейността ни, заявяват от “Автомагистрали” ЕАД.

Припомняме, че Софийската градска прокуратура се самосезира след доклада на Сметната палата за обществените поръчки, възлагани на „Автомагистрали” ЕАД. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление от длъжностно лице в „Автомагистрали“.

В периода от 1 юни 2016 г. до 31 декември 2020 г. в София умишлено не са били положени достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на възложената работа, от което последвали значителни щети за предприятието, се посочва на сайта на държавното обвинение.

Разследването е възложено на Национална следствена служба. Предстои да бъдат извършени всички възможни процесуално-следствени действия.

Делото е взето на специален надзор от Върховна касационна прокуратура.

Докладът на Сметната палата показа, че "Автомагистрали" не разходва ефективно публичните средства.

Независимата одитна институция провери дейността на дружеството за периода от 1 януари 2016 г. до 31 декември 2020 г. най-вече при изпълнението на обществените поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още