IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И България въвежда зелена, оранжева и червена зона за влизащите от чужбина

Решение в коя зона ще попадат страните ще се взема на базата на броя на заболелите и процента на положителните тестове

18:12 | 30.06.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Нова заповед за режима на влизане в страната ще влезе в сила от 1 юли. Това обяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров при проверка на граничен пункт „Калотина“ ден преди проверката на ваксинационните сертификати да започне да се прави и с четец.

„Новото в случая е, че разделяме страните на червена, оранжева и зелена зона, на базата на броя заболели и на процента на положителните тестове“, поясни министърът, цитиран от БНР.

"Хората, които са в зелена зона ще влизат с най-облекчения режим, от оранжева зона с малко по-строг режим, на част от тези хора ще се правят допълнителни тестове на случаен принцип. А тези, които са в червена зона, няма да бъдат допускани в страната“, каза той. 

„Списъкът ще се обновява всяка седмица, така че хората да имат предвидимост. Заповедта ще влезе от 1 юли, така че хората, които влизат в страната да са информирани и да не могат да бъдат изненадани от нова заповед“, уточни министърът.

Купуват се нови устройства за разчитане на сертификати и карантиниране, които ще четат QR кодовете“, каза още Кацаров. По думите му целта на това е здравният контрол по границите да не става причина за образуването на опашки.

Кацаров съобщи още, че 167 здравни инспектори се командироват на граничните пунктове, за да поемат потока от проверки на влизащите в страната.

Освен това Кацаров утвърди образците за цифров COVID сертификат на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за извършена ваксинация срещу COVID-19. В заповедта под формата на приложения са посочени образците за цифрови COVID сертификати на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за завършена ваксинационна схема, за незавършена ваксинационна схема и за завършена смесена ваксинационна схема.

Сертификатът се създава в електронния имунизационен регистър след вписване на извършената ваксинация и се предоставя по искане на лицето, получило ваксина срещу COVID-19, от медицинския специалист, приложил ваксината или от общопрактикуващия лекар. 

Ваксинираните лица ще могат да свалят своя дигитален сертификат в електронен формат от интернет страницата на Националната здравна информационна система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Е дайте връзка към сайта където е бявен списъка де, или като миниму напишете къде е обявен. Автора на статията защо не може да се сети, докога ще пишете такива полувинчати статии Евгения Маринова, Бойчо Попов?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
пасъм
преди 2 години
Рашъните как влизат безгрижно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още