IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е правилният подход за ускоряване на ваксинацията?

Задължителна ваксинация за определени контингенти от хора е изключително спорен въпрос от правна гледна точка, заяви адвокат

11:18 | 01.07.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ваксинацията у нас може да се ускори с позитивни стимули, в противен случай се рискува обратен ефект. Това коментира здравният икономист Аркади Шарков по БНТ.

Според него желаещите да се ваксинират може да се увеличат с позитивни примери и може би финансови стимули, но винаги трябва да се подхожда позитивно, за да не се засилват антиваксърски настроения. В този смисъл задължителната ваксинация не е приложима мярка, стана ясно от думите му.

Адвокат Мария Петрова коментира, че задължителната ваксинация за определени контингенти от хора е изключително спорен и от правна гледна точка и поражда неясноти, които могат да доведат до много негативни ефекти. Първо, за лекарите никъде не е поставено изискване да бъдат ваксинирани за COVID, за да работят. 

„В България подобен спор не можем да водим на този етап, защото първо трябва да се променят две наредби, обясни юристът. Дори това да стане бързо, със сигурност ще има отпор за нарушени права“, коментира Петрова.

Здравната система у нас има нужда от по-добър контрол и реформи – това е другата тема, около която експертите се обединиха.

„Най-големият проблем с всичко, което се случва през последните години, е сривът на доверие към здравната система. Не може тази паника и това насаждане, което се случи, да не даде отражение. Ние все по-малко вярваме на системата. Все по-малко започваме да вярваме дори на лекарите, които лекуват", коментира Иван Димитров от Български пациентски форум. Проблемът е, че някой трябва да поеме риска да промени уродливите практики, които сриват доверието в системата, посочи той. 

Димитров е категоричен, че „има достатъчно пари в здравеопазването, но те отиват за коренно различни неща, не и за качеството на лечение“.

Според здравния икономист Аркади Шарков премахването на лимитите в болничните заведения е стъпка в правилната посока.

Икономистът коментира и предложението за отпадане на хората с трайни увреждания да се явяват за преосвидетелстване пред ТЕЛК комисии. „Учудвам се, че тази идея не е била предложена досега, защото тя няма минуси. Всички печелят от тази идея", допълни още той.

Според здравния експерт Иван Димитров има много решения на проблемите в здравната система, които вече съществуват в Европа. По думите му проблемът у нас е, че я няма политическата воля и здравеопазването не е в приоритетите на правителството.

По отношение на мерките срещу разпространението на коронавируса адвокат Мария Петрова заяви, че ограничителните мерки не представляват проблем, когато са пропорционални и законосъобразни. Проблемът е в това доколко те работят и могат да бъдат контролирани. Според нея кризата не е само със заболелите, а и с всички останали, на които им се налага да работят в тази среда или да получават медицински грижи.

По думите ѝ всеки един от нас като гражданин има право на информация и един от основните принципи в управлението на подобни кризи е достъпът до качествена достъпна информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още