fallback

ИТН кани всички на преговори без ГЕРБ

Подкрепата за правителство няма да бъде безусловна, коментираха представители на парламентарните сили

09:19 | 22.07.21 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

"Има такъв народ" (ИТН) кани всички партии в 46-то Народно събрание без ГЕРБ на преговори за съставяне на кабинет, съобщи Филип Станев от партията в ефира на bTV. Доскоро от ИТН бяха категорични, че ще търсят и очакват подкрепата на партиите на протеста - "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" и отказват да обсъждат своите политики с партиите на статуквото - БСП, ДПС и ГЕРБ.

Представители на търсените за преговори партии коментираха, че подкрепата им не е безусловна. Мартин Димитров заяви пред bTV, че за "Демократична България" е от особено значение реализацията на съдебната реформа. Той коментира, че в политиката се случва първоначална подкрепа за идеи, но и последвал отказ от реформи, визирайки участието на един от лидерите на формацията (Христо Иванов) в кабинет на ГЕРБ, който след това напусна кабинета. 

За него формулата на управлението при широка подкрепа, включително и от партиите на статуквото, е избиране на приоритети и хора, които да ги реализират. Според него коалициите в България досега не са били успешни, защото освен явната страна е имало и скрита.

"Разговорът може да бъде воден само по приоритети и реформи - можем дори да говорим с ГЕРБ", допълни той.

Христо Проданов от БСП пък обясни, че едва след разговорите с ИТН Изпълнителното бюро на партията ще реши дали да подкрепи правителство. От партията вчера (21 юли) коментираха, че няма да застанат зад правителство на ИТН, ако няма открити разговори и обвиниха спечелилите изборите в договорки, след като ДПС подкрепи номинацията им за председател на парламента - Ива Митова.

"Приватизацията на ББР и концесията на магистрали не са наши идеи", допълни Проданов.

За нас най-важното е програмата и няма да отстъпим от правосъдната реформа, от бързите икономически мерки, здравеопазването и образованието, коментира Арман Бабикян от "Изправи се БГ! Ние идваме". Приликите с "Демократична България" са много големи, допълни още той.

Пред БНТ Мая Манолова коментира, че условие за подкрепа от тяхната партия ще е преизчисляването на всички пенсии от 1 октомври.

Деница Сачева (ГЕРБ) коментира, че не е редно да бъде пренебрегвана волята на над 600 хил. души, които са подкрепили нейната партия. Според нея няма достатъчно средства за увеличаването на пенсиите на всички пенсионери, каквито заявки правят от "Изправи се БГ! Ние идваме" като условие за подкрепа на нов кабинет.

Преди да стане ясно, че ИТН кани всички без бившите управляващи на разговори Сачева коментира, че ГЕРБ не се чувстват в изолация и ще бъдат "конструктивна опозиция". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:29 | 12.09.22 г.
fallback