IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Момеков: Лекарствата срещу COVID ще се прилагат само в болница

Медикаментите няма да бъдат подходящи за хоспитализирани, както и за хора, които имат нужда от добавен кислород

12:18 | 06.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Има лекарства, които са в напреднала фаза на клинични проучвания и в процедура за оценка от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), за да може да бъде скъсен процесът на регистрация. Няколко медикамента ЕМА разглежда като приоритетни. Това коментира по bTV председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков.

ЕК вече сключи договор за доставка на "Сотровимаб" - медикамент, произвеждан от GSK.

Лекарството е от типа моноклонални антитела, които действат, като се връзват високоспецифично със спайк протеина. Проблемът е, че с вариантите на вируса моноклоналните антитела губят своята ефективност, но „Сотровимаб“ към момента действа добре при различните варианти“, каза проф. Момеков. 

Професорът обясни, че ограниченията върху този тип медикаменти са много.

"Този тип медикаменти ще имат важна роля в намаляването на тежестта върху здравеопазването, но те ще се приемат само венозно и то на места, където може да бъде извършена реанимация, защото тези лекарства крият риск от тежки реакции след прилагане".

"Като принцип на действие моноклоналните антитела действат като ваксините, но в един много по-кратък прозорец", посочи още специалистът.

Той добави, че разработените до момента лекарства срещу COVID-19 не са подходящи за хоспитализирани хора и тези, които имат нужда от добавен кислород.

"Те са само за хора, които вече са поне на десетия ден от началото на заболяването и то протича в лека форма", каза проф. Момеков.

Председателят на Българското научно дружество по фармация у нас определи като "абсурдно" воденето на разговори за поставянето на трета игла и ваксинирането на деца в страната, тъй като до момента имунизирано у нас е едва около 15% от населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още