IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При избори 2 в 1 броят на машините за гласуване може да е недостатъчен

За настройване на техниката са нужни 14 дни между президентския и парламентарния вот, каза специалистът по киберсигурност Ясен Танев

12:23 | 18.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

При избори 2 в 1 – президентски и парламентарни, броят на машините за гласуване може да е недостатъчен. Ако изборите са поотделно, са необходими минимум две седмици за да се подготви техниката, заяви специалистът по киберсигурност Ясен Танев пред bTV.

Запитан възможно ли е да гласуваме в един ден той каза, че машините могат да го направят, ако в тях е зареден базов софтуер, който да предостави тази възможност. За да правите избори, са нужни пари, време и технология, която да ги обезпечи, допълни той. 

Експертът обясни, че софтуерът трябва да се модифицира и да премине през тестове за сигурност. Той изтъкна, че при два избора ще е необходимо приблизително два пъти повече време за всеки избирател да гласува.

Така въпросите са два – времето за създаване на софтуера и дали ще стигнат машините

Според експерта от техническа гледна точка е по-лесно двата вида избори да се проведат отделно, но с достатъчен период от време между тях.

Той смята, че на последните избори на 11 юли  е поставен рекорд по качество и скорост на изпълнението при гласуването.

ЦИК започва все повече да разбира технологията. Всеки следващ машинен избор ще става по-лесен за изпълнение, очаква  Ясен Танев.

По въпроса коя част на машините се поврежда най-често той каза, че това са параваните, когато има проблем със закрепването им. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още