fallback

Гешев официално отказа да се яви на изслушване в Парламента

Главният прокурор няма да предостави и доклад за дейността на прокуратурата

14:02 | 18.08.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Явяването на главния прокурор Иван Гешев във временната комисия за подслушването и полицейското насилие по време на протестите миналата година би представлявало нарушение на конституцията. Заради това главният прокурор отказва да се яви пред депутатите, съобщава на сайта си прокуратурата, уточнявайки, че освен това не се води статистика за „досъдебни производства срещу протестиращи граждани" и не би могло да се предостави такава информация, каквато депутатите искат от Гешев.

„Събирането и обобщаването на информация по подобни признаци би представлявало нарушение на конституционно признатите права на българските граждани", посочват от обвинението.

Припомняме, че през миналата седмица комисията реши да покани и изслуша главния прокурор за случаите на полицейско насилие след протестите миналото лято, както и да отчете докъде е стигнало разследването по тези случаи, има ли дела и на какъв етап са те.

Поканата бе изпратена с решение на председателя на временната комисия адвокат Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" на 12 август и е за следващото заседание, което ще се проведе днес. Депутатите приеха и друга процедура, с която изискаха Гешев да внесе за разглеждане в Народното събрание доклад за действията на прокуратурата във връзка с полицейското насилие над протестиращи през лятото на миналата година. Срокът за представяне на доклада е 20 август, петък.

Прокуратурата вече била изпратила няколко писма на Хаджигенов, в които посочва, че главният прокурор не може да бъде призоваван в Народното събрание заради разделението на властите. Обвинението цитира и решение на Конституционния съд от 6 юни 2017 г., в което се посочва, че „Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата по конкретно наказателно производство".

Преди два дни самият Гешев коментира, че налице е трайна практика на Конституционния съд, която изключва осъществяването на парламентарен контрол върху работата на конкретни магистрати и по неприключили дела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:46 | 13.09.22 г.
fallback