fallback

Системата "Преброяване 2021" заработи отново, но с намален капацитет

Планира се капацитетът постепенно да бъде увеличаван

19:14 | 07.09.21 г. 4
Автор - снимка
Създател

Регистрацията в електронната система „Преброяване 2021“ е възстановена, след като по-рано днес от Националния статистически институт (НСИ) обявиха, че тя е била атакувана от хакери.

Системата вече работи, но със силно намален капацитет, пише БГНЕС. По-рано днес в рамките на два часа беше прекъсната връзката с регистрите на други институции, поради което опитващите да се преброят онлайн виждаха съобщение за грешка.

От НСИ обявиха още, че технически екипи следят внимателно работата на платформата, като се планира постепенно увеличаване на капацитета ѝ. Информацията в системата не е засегната, а данните от преброяването са защитени.

Както стана ясно по-рано, платформата има четири степени на защита, а хакерската атака е била засечена още на първата степен.

След случилото се от НСИ се извиниха на всички за причиненото неудобство и допълниха, че електронното преброяване ще продължи до 24:00 ч. на 17 септември. Платформата работи от полунощ на 7 септември, а до 13 ч. на същия ден са се преброили 14 177 души.

Председателят на НСИ Сергей Цветарски коментира, че се надява минимум 70% от населението на страната да се преброи електронно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
fallback