fallback

До десет дни бизнесът трябва да предложи мерки за подпомагане на туризма

Всички, лицензирани по Закона за туризма, трябва да получат компенсация, за да се запазят хората в сектора, посочи доц. Румен Драганов

17:10 | 24.09.21 г. 1

Коментарът му е след вчерашната среща, на която представители на туристическия бранш обсъдиха със служебния премиер Стефан Янев предизвикателствата пред сектора. На нея присъстваха и четирима министри – на финансите Валери Белчев, на туризма Стела Балтова, на здравеопазването Стойчо Кацаров и на икономиката Даниела Везиева.

Доц. Драганов напомни, че има и други фондове със средства, които могат да се използват като мерки в защита на работниците в борбата с последствията от коронавирусната пандемия.

“Министър-председателят Стефан Янев отчете добър сезон, което е така", посочи Драганов изводите от приключилото туристическо лято. "Нямаше места под чадърите и паркоместа.“

Той допълни, че премиерът е начертал и следващия етап, който засяга зимния сезон.

Експертът в туризма се надява „да повторим и постигнем същата интензивност на пътуванията, както на вътрешния, така и на външния пазар“ в предстоящия зимен сезон и напомни, че в България пристигнаха много туристи през лятото след споразумения с Румъния и Чехия, но и туристи от Великобритания Германия, Израел, Полша, Русия.

Доц. Драганов смята, че за да се случи отново това, заведенията у нас трябва да работят на максимален капацитет, служителите да получават финансово подпомагане под някаква форма, а обществото да е доволно от мерките.

Той обаче е на мнение, че в туристическия бизнес има неразбиране за това какво е “туризъм”.

“Има ресторантьори, които казват, че имат сериозен оборот от лятото и нямат нужда от мярката “60 на 40”, но има и хотели, които сериозно се нуждаят от тази подкрепа на държавата. А екскурзоводите, планинските водачи и ски учителите са напълно забравени”, коментира Румен Драганов кои браншове ще имат нужда от компенсации.

Според него трябва да се да се акцентира на най-важното, което е „всички да работят“.

“Не може заради три старчески дома в Бургас да се затварят заведения в София и Благоевград”, категоричен е доц. Румен Драганов по повод разпространението на коронавирусната пандемия.

Той разкри, че няма яснота за начина на използване на нито едно от финансовите пера. „В бюджета, който беше актуализиран, има предвидени и 30 млн. лева безвъзмездна помощ, които също са планирани за туризма, но никъде не е написано как да се разпределят“, отбеляза експертът и подчерта, че е въпрос на политически прочит как да се разпределят парите.

Драганов обаче е убеден, че всички, които са лицензирани по Закона за туризма, трябва да получат помощ, за да се запазят с тази компенсация хората в туризма.

Експертът по туризъм посочи, че чуждестранните туристи са били много доволни от пребиваването в България и свободата, която имат тук. Според него никой реално не е питал или настоявал за някакви конкретни мерки за безопасност.

Как служебният кабинет ще помогне на туризма? Какъв сигнал дава на туристите ниската ваксинация в България? Какви неясноти има при представянето на зелени сертификати? Ще има ли специални коридори за туристите, за да се улесни достъпът им до културно-исторически обекти? 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
fallback