IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогноза: 9% ще е ръстът на фалитите в България за 2022 г.

Застрахователят на търговски кредити Euler Hermes очаква 15% увеличение на фирманата несъстоятелност в глобален мащаб

15:07 | 17.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Увеличение на фалитите с 9% в България и с 15% на глобално ниво за 2022 г. очаква застрахователят на търговски кредити Euler Hermes. Ръстът е обусловен от изкуственото задържане на нивата чрез фискалните мерки за насърчаване на бизнеса и запазване на работните места, които държавите предприеха в рамките на пандемичната криза.

Според анализаторите именно драстичната намеса на държавно ниво е предотвратила всяка втора несъстоятелност в Западна Европа и всяка трета в САЩ през миналата година. Затова през 2020 г. се отчита спад на несъстоятелностите на глобално ниво с 12%, а прогнозата на Euler Hermes за 2021 г. също е за намаление с 6%.

В България обаче тенденцията е противоположна. Докладът на застрахователя показва 4% ръст на фалитите за 2020 г. и прогнозен ръст от 5% за 2021 година. Възходящ тренд се отчита и в други държави в Централна и Източна Европа, както и в развиващите се икономики по света, където възможностите за подкрепа от държавата са по-ограничени.

Графика: Euler Hermes

„За първите три тримесечия на 2021 г. спрямо същия период на миналата година вече отчитаме ръст на несъстоятелностите у нас с 3%. Това е доста по-ниско от очакванията ни преди година именно заради мерките в подкрепа на бизнеса, които бяха предприети в условията на пандемия, както и заради по-бързото възстановяване на глобалната икономика. Освен това в България процедурата по обявяване на несъстоятелност е много тежка и бавна, което традиционно “омекотява” статистиката спрямо реалната ситуация”, обяснява Камелия Попова, управител на Euler Hermes за България. 

Тя уточнява, че в момента е трудно да се правят прогнози доколко ще се форсира тази тенденция, защото тя зависи до голяма степен от това докога и какви мерки в подкрепа на бизнеса и икономиката ще продължат да се прилагат у нас. „При всяко положение обаче увеличение ще има и компаниите трябва да са внимателни в преценката на риска при сделките със своите партньори тук и в чужбина”, смята Попова.

Според доклада на Euler Hermes най-бързо ще расте броят на фалитите в развиващите се икономики, включително в страните от Централна и Източна Европа. Причина за това са от една страна по-ограничените възможности за държавна подкрепа и от друга – уязвимостта на бизнесите при възможни локдаун сценарии. В Западна Европа чувствителен ръст се очаква в Испания и Италия, където ключови сектори на икономиката понасят загуби заради пандемията. От друга страна, Германия, Франция, Белгия и Нидерландия ще се върнат много бавно към нивата на фалити отпреди кризата заради значителния размер и продължителността на подкрепящите мерки там. В САЩ и Азия този процес също ще бъде много плавен заради бързото възстановяване на икономиката.

Според анализаторите на Euler Hermes липсата на регистрирани фалити обаче не бива да обърква оценката на риска при избор на търговски партньори, защото извънредните мерки превръщат изкуствено и временно в “зомби” компании, които са били уязвими и нездрави още от времето преди кризата. Експертите също обръщат специално внимание и на бума на нови бизнеси, които са пряко свързани с пандемичната обстановка, каквито са например фирми за доставки до дома, транспорт и складиране, чиито бизнес модел може да се окаже и не толкова устойчив в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още