IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стефан Янев: Пикът на заболеваемостта от COVID е в процес на овладяване

Изборите ще се проведат както беше определено от 46-то Народно събрание, категоричен е служебният премиер

09:45 | 29.10.21 г.
<p>
	<em>Стефан Янев. Смимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Стефан Янев. Смимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Първите данни показват, че страната приближава към плато, пикът на заболеваемостта от коронавируса е в процес на овладяване, смята служебният министър Стефан Янев. Той участва във "Властта говори! Открито!", излъчвано във Facebook.

Водят се активни разговори дали ще бъде признато наличието на антитела като достатъчно условие за издаване на зелени сертификати. Янев обаче посочи, че тези тестове не са еднозначни, макар и да има прецеденти в Австрия и Швейцария, където се признава и наличието на антитела.

Според служебния премиер обаче науката по отношение на тестването и производството на препарати се развива. До средата на следващата седмица експертите ще се произнесат за тестовете за антитела. "Това не е въпрос на политика", каза още той.

На 30 октомври се отварят подадените оферти за щадящите тестове за децата и вероятно до 10 дни, ако бързата доставка може да бъде осъществена и подготовката за това тестване бъде извършено, най-малките ученици ще бъдат върнати в клас. Родителите, които не желаят децата им да бъдат тествани, ще имат правото да ги оставят в онлайн обучение.

Стефан Янев беше категоричен, че изборите ще бъдат проведени както е било решено от Народното събрание, независимо каква е епидемичната обстановка. Подготовката върви нормално, отношенията са изгладени и се знае какво се върши, допълни още той. 

Усилията на правителството са насочени да се пази живота и здравето на хората и опитваме да избегнем блокадата на страната. Прилаганите мерки досега бяха щадящи, така че бизнесът да работи и животът да върви нормално. Служебният министър уточни, че заради високата заболеваемост сега се налага въвеждането на друг тип мерки, които обаче са временни.

Зеленият сертификат насърчава тестването и се търси ограничаване на заразените и по-бавното разпространение на болестта. Така ще се помогне на хората да обърнат внимание на своето здраве, а от друга страна - здравната система да не бъде толкова натоварена.

В страната има открити над 10 хил. легла за лечение на коронавируса, като около 900 от тях са за интензивно лечение. Проблемът е човешкият капитал - медиците са на предела на тяхната физическа издържливост от непрекъснатите дежурства. От тази гледна точка може да се стигне до наличие на материална база, но да няма кой да лекува хората.

"Усилията ни са да държим здравната система функционална", заяви Янев. Ако "изпуснем" здравната система, няма да има никакво значение дали някой е ходил с маска или не, ваксинирал ли се е или има зелен сертификат или не.

Икономиката расте, имаме добри икономически показатели и усилията на служебния кабинет са били именно да се създадат условия за насърчаване на икономическия растеж. От тази гледна точка може би някои мерки изглеждат закъснели.

Янев призна, че заради този стремеж въвеждането на здравния сертификат и като цяло затягането на мерките е било въведено без достатъчен срок за подготовка на обществото.

Янев не отговори какви са критериите за блокада и допълни още, че ваксинирането е въпрос на личен избор и никой няма да бъде задължен да го прави. Няма и никакъв натиск за въвеждането на зеления сертификат, а той е световна практика като начин за ограничаване на заразата.

Служебният премиер е категоричен, че ваксините в момента са единственият начин да не бъдат въвеждани блокади на икономиката. Той посочи, че по света вече около 7 млрд. дози са били поставени, но призна, че типичното недоверие на българите се проявява в този случай.

Това е мой осъзнат личен избор, който съм направил още през май, минах през двата цикъла на ваксинацията, каза Стефан Янев на въпрос дали е ваксиниран. Няма да има задължителна ваксинация и все още няма окончателни данни какъв е процентът на ваксинирани служители в държавната администрация, стана ясно още от думите на служебния премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още