fallback

Мира Кожухарова: 10 хил. Covid болни в болница е границата за тотален локдаун

Зеленият сертификат доведе до тестване на много хора, увеличи се интересът към ваксините, посочи съветникът на здравния министър

10:38 | 01.11.21 г. 7

Възможно е да се стигне до тотален национален локдаун. Всичко ще спре, когато болниците не могат да ни осигурят грижите, от които имаме нужда. Интервалът между 6000 и 8000 болнични легла, заети за неинтензивно болни, е приемлив, над 10 000 е границата, която нашата здравна система не може да поеме, защото няма толкова персонал. Не става дума за легла, а за персонал. Това заяви по БНТ съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова.

Ако не ограничим броя на болните хора и на заетите интензивни легла, вървим към тотален локдаун, предупреди специалистът, като допълни, че се надява да не се стигне до пълно затваряне.

Кожухарова обясни, че хората могат да бъдат затворени за 2-3 седмици вкъщи, да не ходят никъде и след като отново се завърнат в обществото, заразата отново тръгва. „Локдаунът не разрешава проблема. Той може да бъде разрешен чрез ваксинацията. Ако това е последната вълна - добре, но няма да е последната“, предупреди специалистът.

По думите й локдаун на практика вече е въведен и ако се прочете заповедта на министъра, пише "забранява се, спира се", но има възможност да не се забранява и да не се спира, ако всички са безопасни, ваксинирани или преболедували. "Едно заведение или един фитнес, вече са затворени. За да работи фитнесът, собственикът му трябва да заяви, че персоналът е ваксиниран и безопасен", уточни Кожухарова. 

По-голямото затягане означава да се премахне точка 31 от заповедта на здравния министър, която дава възможност да се ползват сертификати, посочи епидемиологът.

По думите й зеленият сертификат е въведен навреме.

Според епидемиолога твърдението, че не може да се въвежда зелен сертификат при 20% ваксинирани противоречи на нормалната логика. Това твърдение реално е - "Ваксинирани са малко над 20% от населението и в тази ситуация няма нужда да вземем мерки, нека си се разпространява вирусът". По думите на експерта зеленият сертификат няма смисъл в страните, в които има много висок обхват на ваксинация, защото цели ограничаване на циркулацията на вируса.

„Зеленият сертификат доведе до тестване на много хора, увеличи се интересът към ваксините", допълни проф. Мира Кожухарова.

Тя подчерта, че проблемът може да бъде разрешен единствено на база на ваксинация, защото това не е последната вълна.

"Имаме нужда от зелени сертификати, докато постигнем нормален ваксинален обхват. Въвеждането на сертификат за антитела означава да престанат да се тестват хората за вируса", поясни проф. Мира Кожухарова. Според нея това би бил грешен подход.

"През тази седмица, която започна, децата не трябва да се връщат на училище, но те не могат да стоят месеци наред вкъщи, защото резултатите от тази пандемия ще ги виждат хората след 15-20 години и те ще бъдат страшни", каза още проф. Мира Кожухарова.

Миналата седмица министърът на образованието Николай Денков обяви, че крайната дата за връщането на малките деца в училище е 8 ноември, но според заместника му Димитър Петров това е най-ранната дата – тогава трябва да бъдат осигурени нужните щадящи тестове.

"Има Covid легла, но проблемът е с интензивните. Предстои да бъдат отворени нови. Критична е ситуацията и с персонала, но това не можем да го решим нито за 6 месеца, нито за 2 години. Ако ситуацията остане много критична, вероятно ще потърсим помощ от други държави, но и там положението не е розово", заяви зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров по Bulgaria ON AIR .

Министерството на здравеопазването ще намери респиратори за около половината новоразкрити интензивни легла, както и други необходими консумативи. Зам.-министър Петров също така обяви, че в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" ще бъде разкрита структура с до 40 легла.

"Идеята е тази структура при всяка вълна от Covid да може да се преобразува в отделение за интензивно лечение. Те ще работят обаче с външни екипи", поясни здравният зам.-министър.

Петров смята, че няма да се стигне до въвеждането на типичен локдаун.

"Намираме се в ситуация на частичен и почти пълен локдаун – има ограничения за почти всичко, но може да се работи със "зелен сертификат". Сертификатът не е ограничение, а възможност", подчерта той.

По думите му зеленият сертификат няма алтернатива, защото иначе другите държави ще сложат България в "червена" зона заради слабото ваксинално покритие и така напълно ще се убие зимният туристически сезон у нас.

Директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова изрази мнение, че сега най-адекватен е локдаун за възрастното население, така както е в Русия.

„Най-незащитената част от населението трябва да се прибере вкъщи, да не общува, да не се вози в градския транспорт, където най-често се разпространява заболяването. Тотален локдаун на държавата ще бъде катастрофален за много бизнеси, за образованието“, посочи тя по bTV.

1457 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие, показват актуализираните данни на Единния информационен портал. Това са 8,6% от направените 16 968 теста. 87,51% от случаите за деня не са ваксинирани.

Активните случаи вече са 99 724 - пореден ден на рекорден брой активни случаи от началото на пандемията.

332 пациенти с Covid-19 са приети в болница, 92% от тях не са ваксинирани. Общият брой на хоспитализираните достигна 7973, като 680 са в интензивни отделения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:54 | 14.09.22 г.
fallback